Domů Aktuality ​Virtuální realita pomůže s výukou anatomie

​Virtuální realita pomůže s výukou anatomie

​Díky unikátní virtuální učebně a vzdělávací aplikaci Human Anatomy VR mohou studenti Střední zdravotnické školy a vyšší odborné zdravotnické školy Karlovy Vary nahlédnout doslova pod kůži lidského těla. Jedná se v pořadí již o třetí střední školu v České republice, kde byla tato učebna otevřena. Dnešní ukázkové hodiny se zúčastnil i krajský radní pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Jaroslav Bradáč.

Aplikace Human Anatomy VR je projektem původně slovenského studentského start-upu Virtual Medicine. Za samotným projektem, jenž patří k unikátům svého druhu, stojí Tomáš Brngál společně se svým kamarádem Milošem Svrčkem. Oba dva dnes nechyběli při slavnostním otevření učebny v Karlových Varech a všechny přítomné seznámili s aplikací, která umožňuje prohlížet prostorový model člověka, sledovat, jak jsou v těle poskládány orgány, kudy vedou nervy, kde se nacházejí jednotlivé svaly, kosti a podobně.

„Mně se na tom hrozně líbí dvě věci. Ta jedna je, že tohle je technologie, která lépe umožní studentům dostat znalosti do hlavy, protože když vás něco baví, tak se to naučíte daleko snáz a rychleji. A ta druhá je ve vztahu k tomu, že jsem dneska byl shodou okolností na zahájení jedné ze tří burz našich středních škol, že tato technologie může přitáhnout další zájemce o studium na zdravotnické škole, protože se skutečně jedná o velmi zajímavou a atraktivní záležitost,“ uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč.

Karlovy Vary jsou v pořadí třetím místem v zemi, kde byla tato učebna otevřena. Další se nacházejí v Mladé Boleslavi a Šumperku. Jedná se o velmi nákladný projekt, který by nešlo zrealizovat bez sponzorů. Potřebnou techniku pro celkem šestnáct žáků a jednoho pedagoga dodala společnost Samsung ve spolupráci s Penta Hospitals. Učebna je vybavena telefony, brýlemi pro virtuální realitu a obrazovkou. Komerční aplikace Human Anatomy VR však slaví velký úspěch i za hranicemi. Uplatnění našla už ve 150 zemích světa, přičemž největší zájem ze strany uživatelů chytrých telefonů je ve Spojených státech amerických.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 26. 9. 2019 - 14:34