Domů Aktuality V kraji byla otevřena první paliativní ambulance

V kraji byla otevřena první paliativní ambulance

​První a zatím jediná paliativní ambulance u nás byla včera slavnostně otevřena v Karlových Varech. Provozuje ji společnost Ladara, která se zaměřuje na poskytování zdravotních služeb a mobilní hospicové péče, a kraj na její zprovoznění přispěl částkou 250 tisíc korun. Za účasti politiků i lékařů ji vysvětil biskup František Radkovský.

Pomoc na tomto pracovišti najdou všichni nevyléčitelně nemocní, kterým byla ukončena léčba. Posláním ambulance je zmírnit těmto lidem utrpení v poslední fázi jejich života a nabídnout potřebné poradenství a neméně důležitou duchovní podporu i pro jejich nejbližší. Plný provoz bude zahájen od října letošního roku, přičemž objednat se lze telefonicky na čísle 776 426 151 nebo e-mailem na paliativniambulance@ladara.eu.

„Paliativní ambulance je důležitou součástí zdravotní péče o těžce nemocné lidi. Jsem rád, že jsme našli v krajském rozpočtu finanční prostředky na její podporu, protože svým zaměřením vhodně doplňuje mobilní hospicové služby i hospic kamenný,” uvedl krajský radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš.

Karlovarský kraj podporuje paliativní péči dlouhodobě. Na jaře minulého roku byl v našem regionu otevřen první kamenný hospic, na jehož stavbu kraj vynaložil 78,5 milionu korun. Již několikátým rokem také přispívá prostřednictvím dotačního programu na provoz organizací, které poskytují domácí hospicovou péči. Jen pro letošní rok byla z rozpočtu kraje na tyto účely vyčleněna částka 3 miliony korun.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 25. 9. 2019 - 09:57