Domů Aktuality Mezinárodní sympozium v Ostrově odkryje bílá místa v historii města

Mezinárodní sympozium v Ostrově odkryje bílá místa v historii města

​Již po třetí se bude v Ostrově konat historické sympozium, na kterém se sejdou historici a archiváři z ČR, Německa, Rakouska a Francie. Akce s názvem "Šlikové známí i neznámí a jejich vliv na dějiny světového peněžnictví" se uskuteční ve dnech 27. a 28. září 2019 od 9 hodin v zastupitelském sále ostrovského zámku. Záštitu nad akcí převzal senátor Jan Horník a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Téma letošního ročníku sympozia bylo vybráno s ohledem na významná výročí, kdy se před 450 lety na ostrovském zámku narodil Jáchym Ondřej Šlik, velká osobnost 17. století a jeden z hlavních vůdců stavovského povstání, který byl 21. června 1621 popraven na Staroměstském náměstí v Praze. Neméně důležitou osobností byl Štěpán Šlik, který před 500 lety začal s těžbou jáchymovských tolarů. "Kromě představení těchto významných osobností si klademe rovněž za cíl vysvětlit vliv tohoto rodu na dějiny světového peněžnictví a představit finančnictví i dalších významných rodů žijících na ostrovském zámku," uvedla za organizátory Zuzana Železná. 

V úvodu akce bude představen sborník přednášek z loňského mezinárodního sympozia na téma „Významné ženy Ostrova (Schlackenwerthu)“. V rámci programu se bude konat také slavnostní koncert "Perly baroka" ve dvoraně zámku Ostrov, a to v pátek 27. září od 19.30 hodin. Prostor dvorany se rozezní díly barokních mistrů v podání předních českých umělců. Sopranistka Karolína Žmolíková, cembalistka Michaela Káčerková a hob
ojista Jan Thuri jsou uznávanými sólisty ve svých oborech a pravidelně účinkují na významných hudebních scénách u nás i v zahraničí. V programu zazní virtuózní sonáty a árie J. S. Bacha, G. F. Händela, A. Vivaldiho a dalších autorů.

Ve městě Ostrov se po několik staletí často potkávaly osobnosti, které spoluvytvářely dějiny střední Evropy. O nich i o akci samotné získáte více informací na stránkách sympozia.



Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 24. 9. 2019 - 07:45