Domů Aktuality Političtí vězňové a rehabilitovaní vojáci dostali od kraje symbolický dar

Političtí vězňové a rehabilitovaní vojáci dostali od kraje symbolický dar

​Celkem 21 bývalých vězňů nacistických koncentračních táborů z našeho regionu, politických vězňů odsouzených komunistickým režimem a bývalých vojáků, kteří byli z politických důvodů perzekvováni a poté rehabilitováni, získalo symbolický finanční dar od Karlovarského kraje.


Na krajském úřadě se s nimi setkala hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová, která připomněla utrpení a těžký život vězňů bývalých koncentračních táborů, nebo těch, kteří byli odsouzeni v minulosti za své názory a přesvědčení, či jsou bývalými vojáky z povolání a pracovníky v různých složkách armády, kteří byli neprávem odsouzeni a později rehabilitováni. „Vím, že se vaše strádání, fyzická i psychická bolest podepsaly na vašem zdravotním stavu. Proto všem moc přeji, aby vám zdravíčko ještě dlouho sloužilo a mohli jste své životní příběhy i nadále vyprávět těm, kteří by je měli slyšet a znát. Mám na mysli mladou generaci, jež žije v klidu a míru a pro kterou jsou vaše osobní zážitky jen těžko uvěřitelnou historií," uvedla.

Akce se účastnili také zástupci Konfederace politických vězňů, Českého svazu bojovníků za svobodu i Vojenského spolku rehabilitovaných Armády ČR, kteří poděkovali za podporu ze strany vedení kraje. V dlouhé diskusi všech zúčastněných se poté mluvilo o zápisu hornických památek na Seznam UNESCO, mezi nimiž je i Rudá věž smrti v Ostrově, o úrovni školství a vzdělávání, ale také o opravách silnic v kraji a
 mimo něj či o pracovním uplatnění v různých částech kraje.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 17. 9. 2019 - 07:51