Domů Aktuality Budoucí učitelé dostanou od kraje vyšší stipendia

Budoucí učitelé dostanou od kraje vyšší stipendia

​Karlovarský kraj zvýší stipendia pro vysokoškolské studenty učitelství. Chce tak řešit nedostatek pedagogů na základních a středních školách. Původně vysokoškoláci z různých oborů mohli od kraje získat za rok na stipendiích 24 tisíc korun, což zůstává v platnosti. Nově ale dostanou budoucí učitelé 48 tisíc. V příštím roce pak budou stipendia určena výhradně učitelům a lékařům a dojde rovněž k navýšení poskytované částky.

Současně se zvýšením stipendia pro budoucí učitele kraj také zpřesnil podmínky čerpání příspěvků v tom smyslu, že po úspěšném ukončení studia musí absolvent pracovat ve vystudovaném oboru, tedy jako učitel základní nebo střední školy v regionu, a to stejnou dobu, po kterou pobíral stipendium. „Karlovarský kraj se potýká s obrovským nedostatkem učitelů, proto chceme studentům nabídnout možnost získat ještě vyšší stipendia. Podmínkou ale bude, že pak budou muset vykonávat profesi učitele, aby nemuseli stipendium vracet. Připravujeme také náborové příspěvky, které se nám osvědčily i v případě nedostatku zdravotních sester a sociálních pracovníků. Mělo by jít o systémové opatření, aby nedošlo k přetahování učitelů mezi městy a obcemi, chceme získat i učitele z jiných krajů. A uvažujeme i o stabilizačních příspěvcích, aby noví učitelé setrvali ve školství skutečně dlouhodobě,“ vysvětlila hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová. Kraj bude ještě s obcemi diskutovat o podmínkách zavedení náborových příspěvků i o finančním podílu měst a obcí, které jsou zřizovateli většiny základních škol. 

Vedení kraje chce ale také snížit vysoký počet nekvalifikovaných učitelů, a to především na základních školách. I přesto, že kraj už v minulosti zajistil možnost doplnění studia a v současnosti stále nabízí obcím dotace pro učitele základních škol, kteří by potřebovali kvalifikaci získat, nebyl o to ze strany nekvalifikovaných pedagogů příliš velký zájem. „Intenzivně komunikujeme s rektorem Západočeské univerzity v Plzni o tomto problému a máme garantováno ze strany vedení univerzity, že v roce 2020 plánuje otevřít ve své pobočce v Chebu kromě oborů Fakulty ekonomické také obory Fakulty pedagogické. Společně se starosty a řediteli škol ale musíme najít způsob, jakým bychom učitele přiměli, aby si co nejvíce z nich kvalifikaci doplnilo,“ dodala hejtmanka. 



Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 22. 8. 2019 - 13:20