Domů Aktuality Ve vedení většiny kulturních institucí zůstávají stávající ředitelé

Ve vedení většiny kulturních institucí zůstávají stávající ředitelé

​Rada Karlovarského kraje schválila výsledky výběrových řízení na ředitele šesti příspěvkových organizací v oblasti kultury. Změna nastane pouze v případě Muzea Karlovy Vary, ze kterého bude současná ředitelka odvolána k poslednímu srpnu. Ostatních zařízení se personální změny nedotknou.

„Při vypisování výběrových řízení jsme se inspirovali školským zákonem, podle něhož jsou ředitelé škol jmenování do funkce na šest let. Po ukončení tohoto období je může zřizovatel odvolat nebo vyhlásit na jejich místa konkurs. Do něho se pak mohou samozřejmě přihlásit i stávající ředitelé, kteří však musí svoji práci před výběrovou komisí obhájit. Zároveň jsme chtěli získat jasnou představu o směřování kulturních institucí v nadcházejících letech. Z tohoto důvodu museli všichni uchazeči předložit návrh střednědobé koncepce řízení a rozvoje organizace s výhledem do roku 2025,“ uvedla náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje pro oblast kultury a památkové péče Daniela Seifertová.

Stěžejní pro rozhodnutí Rady Karlovarského kraje bylo doporučení výběrové komise, v níž zasedli odborníci na muzejnictví. Ti jednoznačně doporučili na pozici ředitelky Muzea Karlovy Vary Dominiku Kožešníkovou. „Paní Kožešníková, která nahradí současnou ředitelku Lenku Zubačovou, je vystudovaná kulturoložka. V minulosti pracovala v muzeu na pozici odborného pracovníka a v současné době je zaměstnána na odboru kultury krajského úřadu. Ve funkci naopak zůstanou Vratislav Emler, ředitel Krajské knihovny Karlovy Vary, Jan Samec, ředitel Galerie umění Karlovy Vary, Michael Rund, ředitel Muzea Sokolov, Zbyněk Illek, ředitel Galerie 4 – galerie fotografie, a Marcel Fišer, jenž stojí v čele Galerie výtvarného umění v Chebu. Výběrová řízení se nevyhlašovala v případě Císařských lázní a Muzea Cheb, kde byli ředitelé jmenováni v poměrně nedávné době,“ doplnila Seifertová.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 21. 8. 2019 - 09:18