Domů Aktuality Zástupci ministerstva zdravotnictví jednali v Karlovarském kraji

Zástupci ministerstva zdravotnictví jednali v Karlovarském kraji

​Ředitelky dvou odborů Ministerstva zdravotnictví ČR přijely se svými kolegy do Karlovarského kraje, aby se seznámily s problémy v oblasti regionálního zdravotnictví a navštívily některá zdravotnická zařízení. Zároveň představily vedení kraje, Karlovarské krajské nemocnice i příspěvkových organizací stav přípravy úhradové vyhlášky na příští rok a chystané legislativní změny.

Jednání se účastnilo vedení Karlovarské krajské nemocnice v čele s předsedkyní představenstva Jitkou Samákovou, předsedkyní dozorčí rady KKN Věrou Procházkovou, dále zástupci zdravotnické záchranné služby i dalších příspěvkových organizací v oblasti zdravotnictví či představitelé sokolovské nemocnice. Kraj zastupoval radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš: „Diskutovali jsme o aktuálních věcech, které ve zdravotnictví řešíme, tedy mimo jiné o problému se zajištěním personálu v nemocnicích, vysokém průměrném věku praktiků v regionu, o dostupnosti zdravotních služeb, o chybějící centrové péči, což se týká hlavně komplexního onkologického centra. Řeč byla i o snaze získat do kraje stanoviště letecké záchranky nebo financovat krajské dětské domovy pro děti do tří let ze zdravotního pojištění." Kromě toho se probíralo i to, že často ze strany státu dochází k navyšování mezd a platů zdravotníků v regionálních nemocnicích, aniž by se to promítlo do úhrad od zdravotních pojišťoven. Nemocnice pak mají problém finance na vyšší odměny zajistit.

Zástupci ministerstva zdravotnictví nabídli užší součinnost v jednotlivých oblastech, zejména při zajišťování dostupnosti zdravotních služeb, o které se jedná se zdravotními pojišťovnami. Součástí jejich návštěvy byla i prohlídka karlovarské a sokolovské nemocnice, mobilního hospice Ladara v Karlových Varech i kamenného hospice v areálu REHOS v Nejdku.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 25. 7. 2019 - 10:33