Domů Aktuality Návštěvníky filmového festivalu čeká pestrý doprovodný program

Návštěvníky filmového festivalu čeká pestrý doprovodný program

​V pátek 28. června bude slavnostně zahájen v pořadí již 54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Kromě bohaté filmové projekce a setkání se známými osobnostmi se návštěvníci mohou těšit na pestrý doprovodný program. Náměstek hejtmanky Martin Hurajčík dnes seznámil novináře s akcemi, které pro filmové fanoušky i obyvatele regionu chystá Karlovarský kraj.

Podle slov prezidenta Jiřího Bartošky byl Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary zařazen britským deníkem The Guardian mezi šest nejvýznamnějších festivalů na evropském kontinentu, což je velká pocta. Festival stejně jako v uplynulých letech nabídne divákům zhruba 180 snímků, přičemž některé z nich budou moci zhlédnout až čtyřikrát. Hlavní hvězdou letošního ročníku bude oscarová herečka Julianne Moore, která převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Cenu prezidenta festivalu za umělecký přínos české kinematografii pak získá známý kameraman Vladimír Smutný.

Kromě bohaté filmové projekce se návštěvníci mohou opět těšit na pestrý doprovodný program. Řada aktivit se uskuteční přímo v režii Karlovarského kraje, který je hlavním partnerem celé akce. Náměstek hejtmanky Martin Hurajčík pozval všechny ve středu 3. července do Dvořákových sadů, kde bude přichystáno zábavné odpoledne plné tance a nejrůznějších atrakcí s názvem „V rytmu filmového festivalu“. Jedná se o historicky první společný den kraje a města. V rámci nabitého programu vystoupí například Wikiho svět s Mimoni, břichomluvec Zdeněk Polach s Matýskem či populární skupina Mirai. Ve večerních hodinách se pak akce přesune na Mlýnskou kolonádu, kde proběhne koncert Mira Žbirky s Karlovarským symfonickým orchestrem.

Ani ti, kteří si rádi pořizují selfíčka a povedené fotky, nepřijdou zkrátka. Letos mohou navštívit hned tři krajské fotokoutky. Jeden najdou zájemci ve vestibulu hotelu Thermal, další u Alžbětiných lázní, kde dostanou také tipy na výlety po regionu, a třetí v prvním patře Vřídelní kolonády, ve které bude připravena originální vana plná kinofilmu. Karlovarský kraj myslí i na ostatní obyvatele regionu a opět jim zprostředkuje exkluzivní předpremiéru vybraného filmu. Tentokrát uvidí snímek o slavném fotbalistovi Maradonovi. Promítat se bude 2. července v kinech v Chebu, Sokolově, Chodově, Ostrově, Mariánských Lázních a v Kyselce. Hit letošního festivalu v Cannes ukazuje Diega Maradonu tak, jak ho ještě nikdo nikdy neviděl.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 26. 6. 2019 - 15:11