Domů Aktuality Student SPŠ Ostrov slaví úspěch na světové úrovni

Student SPŠ Ostrov slaví úspěch na světové úrovni

​Finále středoškolské odborné soutěže v čínském Pekingu skončilo velkým úspěchem pro Střední průmyslovou školu v Ostrově. Žák 4. ročníku oboru Elektrotechnika Vladimír Veselý v konkurenci středoškoláků z 13 zemí světa získal stříbrnou medaili a navíc o svém zařízení na měření CO2 v místnosti připravil prezentaci na prestižní odborný seminář pro 60 účastníků z řad odborné veřejnosti.

Studenti byli do Číny pozváni na základě spolupráce Českého svazu vědeckotechnických společností (ČSVTS) s čínskou Asociací pro vědu a techniku (BAST), která letos pořádala již 39. ročník soutěže. „Vladimír Veselý před více než rokem svůj nápad na přístroj, který by měřil množství CO2 v místnosti, prezentoval spolu se svým spolužákem ze třídy Matyášem Hlivákem na soutěži Hackathon pořádané Českými radiokomunikacemi. Nápad se zalíbil, ale bylo třeba dopracovat některé technické finesy. Po poradě s vyučujícími odborných předmětů se pustili do práce a rozhodli se zkusit se zařízením uspět v soutěži Středoškolská odborná činnost.  Úsilí se vyplatilo – suverénně postupovali jednotlivými koly až do celostátního finále, kde v kategorii Elektrotechnika, elektronika a telekomunikace obsadili krásné druhé místo. Jejich projekt byl na základě doporučení odborné poroty zároveň vybrán do širší nominace na zahraniční soutěže,“ vysvětlil ředitel školy Pavel Žemlička.

Na reprezentaci v zahraničí připravovali studenty členové Alumni Scientiae Bohemicae, bývalí účastníci zahraničních soutěží. „A řekl bych, že dobře, když naše delegace v Pekingu získala hned tři medaile – dvakrát zlato a stříbro. Atmosféra soutěže byla vynikající. Navázali jsme nová přátelství, porovnávali úroveň a nápaditost svých prací s ostatními projekty. Je jen škoda, že nebylo více času na rozhovory s porotci, ale tak to na velkých soutěžích asi bývá,“ uvedl Vladimír Veselý. Kvalitní technické zázemí a odborné konzultace s vyučujícími při přípravě studentů na soutěže poskytla sama Střední průmyslová škola Ostrov​. Úspěšná účast žáků by se ale neobešla také bez spolupráce s regionálními zaměstnavateli a s Fakultou elektrotechnickou ČVUT Praha.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 17. 5. 2019 - 10:49