Domů Aktuality Blíží se uzávěrka soutěže „Vesnice roku“

Blíží se uzávěrka soutěže „Vesnice roku“

​Už jen osm dní zbývá do konce lhůty pro podání přihlášek do soutěže Vesnice roku, jejímž cílem je povzbudit venkovské obyvatele k aktivní účasti na rozvoji svého domova a zároveň ukázat veřejnosti, co všechno se jim daří realizovat. Přihlášky mohou starostové obcí posílat na Ministerstvo pro místní rozvoj ČR do 30. dubna.
Do soutěže se mohou přihlásit všechny obce vesnického charakteru, které mají maximálně 7 500 obyvatel a které mají zpracovaný vlastní strategický dokument o rozvoji obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu. Přihlášky do soutěže je potřeba zaslat nejpozději do 30. dubna do 16 hodin tajemnici soutěže Miroslavě Tiché přes podatelnu Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Formulář přihlášky je ke stažení na těchto internetových stránkách.

Všechny přihlášené obce jsou nejprve hodnoceny v krajském kole, ve kterém 10členná hodnotitelská komise, složená ze zástupců vyhlašovatelů, udělí jednu z 5 barevných stuh. Posuzují se následující oblasti: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspora energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce. Do celostátního kola pak postupuje vítězná obec krajského kola, které byla udělena zlatá stuha. Výsledky krajského kola budou známy na konci prázdnin, slavnostní vyhlášení celostátního kola proběhne na podzim. Vítěz celostátního kola soutěže se následně zúčastní soutěže „Evropská cena obnovy vesnice“.

Tradiční soutěž Vesnice roku se letos koná již po pětadvacáté. Jejími hlavními vyhlašovateli jsou Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo zemědělství ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR a Svaz měst a obcí ČR. Karlovarský kraj se organizačně a finančně spolupodílí na zajištění krajského kola soutěže. V loňském roce v něm zazářil Nový Kostel z Chebska, který zároveň obsadil skvělé třetí místo v celostátním finále.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 23. 4. 2019 - 14:26