Domů Aktuality První paliativní ambulance v regionu získá od kraje příspěvek na provoz

První paliativní ambulance v regionu získá od kraje příspěvek na provoz

​V Karlových Varech by měla vzniknout ambulance určená lidem s nevyléčitelnými nemocemi, zvláště pak onkologického charakteru. Pokud to schválí krajští zastupitelé, její provoz podpoří Karlovarský kraj dotací ve výši 250 tisíc korun. Pro média to potvrdil krajský radní Jan Bureš. Půjde o první ambulantní pracoviště tohoto typu v regionu.

Paliativní ambulanci plánuje vybudovat agentura LADARA, která se zaměřuje na domácí a paliativní péči i další služby. „Ambulance poskytující paliativní péči v našem regionu dosud není, proto jsme velmi rádi, že agentura LADARA s takovým záměrem přišla. Pomoc na tomto pracovišti najdou především lidé, kteří jsou dlouhodobě nevyléčitelně nemocní, mají onkologickou diagnózu, trpí bolestmi. Pacienti budou moci v ambulanci jednak konzultovat, jak dál postupovat v léčbě a tišení následků onemocnění, naplánovat potřebnou medikaci, ale důležité je zároveň podrobné informování pacientů a rodiny o plánování péče, zvládání nepříjemných projevů jednotlivých onemocnění. Počítá se i s drobnými výkony na místě zahrnující například péči o chronické rány,“ upřesnil Jan Bureš.

V Karlovarském kraji byl na jaře 2018 otevřen první kamenný hospic, který má 23 paliativních lůžek. Kraj také prostřednictvím dotačního programu přispívá organizacím v regionu poskytujícím domácí hospicovou péči. Nově vzniklá paliativní ambulance, která by se mohla otevřít zřejmě už v letních měsících, naváže na specializovanou paliativní péči, již má v nabídce svých služeb právě agentura LADARA.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 29. 3. 2019 - 10:10