Domů Aktuality Policisté v Karlovarském kraji začnou využívat unikátní 3D skener

Policisté v Karlovarském kraji začnou využívat unikátní 3D skener

​Karlovarský kraj jako první z regionů pořídil jedinečný laserový 3D skener za 2,3 milionu korun. Zařízení, které slouží k velice přesnému prostorovému skenování místa dopravní nehody a které významně urychlí vyšetřování události, včera převzal ředitel Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje Petr Macháček.

„Karlovarský kraj bude dávat 3D skener do výpůjčky krajskému policejnímu ředitelství, konkrétně jej bude využívat dopravní inspektorát policie. Samozřejmě si přeji, aby dopravních nehod bylo co nejméně, ale pokud už k nějaké dojde, bude jedině dobře, když se kvůli ní nezastaví silniční provoz třeba i na několik hodin,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Díky novému skenovacímu zařízení bude možné získat přesná data o dopravní nehodě řádově do několika minut. 3D skener dokáže vytvořit přesný zákres vzdáleností, postavení vozidel, stop, a to vše v zásadě bez zásahu policisty. „Bezesporu je to ohromný pomocník pro policejní práci, pro tu faktickou dokumentaci ať už dopravních nehod, případně havárií nebo průmyslových neštěstí. Celkově to policii urychlí práci na místě dané události. 3D produkt, který skener poskytne, dokáže potom krásně nasimulovat to místo i lidem, kteří fakticky na tom místě nejsou, a následně mohou daný případ zpracovávat,“ doplnil ředitel Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje Petr Macháček.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 30. 1. 2019 - 11:36