Domů Aktuality Kraj získal cenu za aktivitu v třídění elektra

Kraj získal cenu za aktivitu v třídění elektra

​K výročí desetileté spolupráce s kraji se kolektivní systém ASEKOL rozhodl vyhodnotit nejaktivnější regiony v oblasti zpětného odběru elektrozařízení prostřednictvím soutěže "Aktivní kraj 2008 - 2018". Během galavečera v pražském Studiu Ypsilon získal jednu z cen také Karlovarský kraj.

​Akce se konala pod záštitou Ministerstva životního prostředí, Asociace krajů ČR a Svazu měst a obcí ČR. „Zajišťujeme reálný fyzický sběr elektroodpadu a naší strategií je vysoká hustota sběrné sítě s veřejně dostupnými sběrnými místy pro občany. Sběrné dvory v obcích jsou pro spotřebitele primárním místem k odevzdání vysloužilých spotřebičů, stejně jako červené kontejnery, jejichž počet v území každý rok zvyšujeme. V rámci spolupráce je také důležitý pohled kraje a jeho přístup k edukaci a kooperaci s obcemi, které svou aktivitou motivuje,“ uvedl Jan Vrba, předseda představenstva kolektivního systému ASEKOL.

 Vzhledem k rozmanitosti aktivit v oblasti třídění elektra byly v soutěži během galavečera vyhlášeny 3 kategorie. Kategorii hodnotící sběr v rámci červených kontejnerů vyhrál Kraj Vysočina, ocenění v kategorii aktivní kraj s největším počtem vytříděného elektra na osobu za uplynulé desetileté období získal Zlínský kraj. Ve třetí kategorii, jež byla cenou poroty, se na první pozici umístily hned dva kraje, a to Liberecký kraj za nejlepší přístup k osvětě a propagaci třídění elektra a Karlovarský kraj, který byl oceněn za největší nárůst aktivity a sběru v hodnoceném období. „Povědomí občanů našeho kraje o nutnosti třídění nejen obvyklých komodit, ale také elektroodpadu, pomalu ale jistě stoupá. Myslím, že dnes už jsou pro všechny červené kontejnery naprostou samozřejmostí a systematická spolupráce Karlovarského kraje se společností ASEKOL v oblasti třídění elektra se odráží právě v aktivnějším sběru ve městech a obcích. Velmi se osvědčily také soutěže, jako je například Recyklohraní, do kterých se zapojuje stále více školek a škol. Ceny si velmi vážíme a doufám, že naše výsledky budou v dalších letech ještě lepší,“ komentovala ocenění Jana Mračková Vildumetzová, hejtmanka Karlovarského kraje s tím, že šek na 100 tisíc korun určený k charitativnímu využití, který získaly oceněné kraje, bude využit na uhrazení rekondičních pobytů pro seniory z našeho regionu.

Kraje hodnotila pětičlenná porota, která se skládala ze zástupců Ministerstva životního prostředí, Svazu měst a obcí ČR, Národní rady osob se zdravotním postižením ČR a zástupců výrobců a prodejců elektra. Kromě oceněných krajů byl vyhlášen i absolutní vítěz letošního ročníku soutěže "Aktivní obec", kterým se stala obec Ždírec nad Doubravou.


Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 6. 12. 2018 - 13:45