Domů Aktuality Vedení kraje se setkalo v Bochově se starosty

Vedení kraje se setkalo v Bochově se starosty

​Noví i stávající starostové z měst a obcí Karlovarska a Ostrovska se sešli s členy Rady Karlovarského kraje. Na společném setkání je přivítala hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová spolu se starostou Bochova Miroslavem Egertem. Hlavními tématy jednání se staly možnosti získat dotace k krajských i státních dotačních programů, záměr otevřít výcvikovou školu pilotů na karlovarském letišti, opravy komunikací i situace ve zdravotnictví.
​Hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová nejprve vyzvala starosty, aby zasílali informace o projektech z měst a obcí připravených k realizaci, z nichž kraj sestaví přehledný „investiční plán“, na základě kterého by měly jít do našeho strukturálně postiženého regionu dotace z programů vyhlašovaných jednotlivými ministerstvy. „Budeme projekty prosazovat společně, právě proto chceme na krajském úřadě mít tým, který bude mít na starosti právě naplňování programu Restart a uskutečnění projektů z našeho kraje,“ dodala hejtmanka.

Ta také představila především novým starostům krajské dotační programy, ze kterých obce mohou čerpat prostředky například na zvelebení obecních prostranství, na pořízení Senior Expresu, či na opravy místních komunikací. Starosta Bochova Miroslav Egert upozornil, že při nedávné opravě silnice ve směru na Toužim muselo město jako navazující práce provést mimo jiné výstavbu chodníků a autobusové zastávky, což nemalou měrou zatěžuje městský rozpočet. Náměstek hejtmanky Martin Hurajčík přislíbil, že zajistí, aby města a obce o plánované opravě věděly co nejdříve a měly na práce s tím spojené dostatek financí. „Čerpat peníze na tyto akce můžete i z programu na opravu místních komunikací. Nově se žádosti se budou přijímat do března 2019, abyste už v dubnu a květnu věděli, že jste dotaci získali,“ upřesnil.

Hejtmanka také připomněla problém s nefungujícím karlovarským krematoriem, kvůli kterému se nyní musí převážet těla zesnulých do Ústeckého kraje. „Věřím, že nové vedení města Karlovy Vary učiní veškeré kroky k tomu, aby se situace vyřešila. Chtěla bych vás také seznámit s ním, že mi paní starostka Doupovského Hradiště představila záměr výstavby nového krematoria v katastru obce a my tento záměr rozhodně budeme podporovat. Do té doby je ale třeba zprovoznit stávající krematorium, aby lidé měli tuto službu zajištěnou přímo v kraji,“ vysvětlila hejtmanka. Starostka Jarmila Bošková starostům ukázala architektonickou studii, která zahrnuje nejen vznik krematoria, ale citlivě řeší i jeho okolí.

Starostové Bochova, Kolové i Březové u Karlových Varů připomněli petici občanů, která odmítá otevření letecké školy pro výcvik pilotů na karlovarském letišti. Náměstek hejtmanky Martin Hurajčík starosty pozval na prezentaci spojenou s ukázkami vzletu výcvikových letadel. Akce se bude konat v pondělí 3. prosince přímo na letišti a zváni jsou všichni občané a starostové dotčených obcí. „Dokud od vás, starostů, nebudu mít zpětnou vazbu, že jste se přesvědčili o tom, že výcvik pilotů nebude znamenat pro občany hlukovou zátěž a neohrozí kvalitu životního prostředí, nepodepíšu smlouvu na pronájem prostor, které škola k výcviku potřebuje. Zároveň ale musím říci, že mít ve svém regionu tuto leteckou školu je velká prestiž, velmi by o ni stáli například v Jihočeském nebo Středočeském kraji,“ uvedla Jana Mračková Vildumetzová.

Dostalo se ale i na téma krajského zdravotnictví. Vedení kraje informovalo starosty o investičních akcích, které probíhají v karlovarské a chebské nemocnici, mají za cíl zlepšit péči o pacienty a nabídnout moderní zázemí zdravotníkům. Finanční podporou v posledních dvou letech kraj navíc dosáhl současné stabilizace zdravotnického personálu.

Další setkání se starosty má vedení kraje v plánu v Mariánských Lázních (ORP Mariánské Lázně, Cheb, Aš) a v Březové u Sokolova (ORP Sokolov, Kraslice).
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 28. 11. 2018 - 16:03