Domů Aktuality Karlovarský kraj rozdělí dotace na odstřel divokých prasat

Karlovarský kraj rozdělí dotace na odstřel divokých prasat

​Stejně jako v uplynulých letech i v tomto roce Karlovarský kraj vyhlásil dotační program na snížení počtu černé zvěře tak, aby zamezil škodám na majetku, které vznikají z důvodu jejího přemnožení, a aby již nedocházelo k ohrožení bezpečnosti obyvatel. Více jak 2 miliony korun si mezi sebou rozdělí celkem 55 žadatelů.

Přemnožená divoká prasata likvidují, na co přijdou. Na mnoha místech našeho regionu tak po nich zůstává doslova spoušť. Karlovarský kraj proto již před třemi lety zřídil dotační program za účelem snížení jejich počtu. V minulém roce došlo k úpravě pravidel, podle kterých již o dotace mohli žádat všichni uživatelé nebo držitelé honiteb, tedy převážně myslivecké spolky a sdružení, a ne pouze obce. Zájem o poskytované příspěvky následně ještě vzrostl.

„V letošním roce jsme obdrželi celkem 56 žádostí o dotace, přičemž jeden žadatel vzal svoji žádost zpět. Ze všech 55 žádostí nebyla žádná zamítnuta, neboť všechny splňovaly podmínky dotačního programu. Mezi uživatele a držitele honiteb budou rozděleny příspěvky v celkové výši 2 031 000  korun,“ uvedl radní pro oblast životního prostředí, zemědělství a energetiky Karel Jakobec.

Za každé ulovené divoké prase myslivci obdrží 1 000 korun. Maximální výše poskytnutého příspěvku v jednotlivém případě smí činit 250 000 korun. Díky vyhlášenému programu došlo v mysliveckém roce 2017/2018 ke značnému zvýšení lovu černé zvěře. Oproti předcházejícímu roku 2016/2017, kdy  myslivci ulovili 5 061 kusů prasat, počet ulovených kusů narostl na 8 413. Lze tedy předpokládat, že tato stoupající tendence bude pokračovat i v následujících letech.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 9. 10. 2018 - 13:29