Domů Aktuality SUPŠ v Karlových Varech nově nabídne studium designu skla

SUPŠ v Karlových Varech nově nabídne studium designu skla

​Studenti sice sotva zasedli do lavic v novém školním roce, ale Střední uměleckoprůmyslová škola Karlovy Vary (SUPŠ), tedy bývalá "keramka", už chystá talentové zkoušky do uměleckých oborů. I pro příští rok nabídne zájemcům o studium 6 maturitních oborů a 2 učební. Absolutní novinkou je pak možnost studovat design skla.

Karlovarská SUPŠ je jednou z nejstarších výtvarných škol v České republice, mezi nimiž si vydobyla velkou prestiž. Jde o jediné zařízení v republice, které se zabývá v oblasti vzdělávání tvarováním porcelánu včetně jeho zdobení a ruční malby. Škola se může také pochlubit velkou úspěšností žáků u závěrečných maturitních zkoušek. „Je pravda, že se nás teď rodiče často s obavami ptají, jestli škola v souvislosti s nedávným uzavřením staré budovy v havarijním stavu bude i nadále pokračovat bez omezení a nabírat žáky do všech oborů. Samozřejmě ano, nic se nemění a vedení školy i všichni pedagogové pokračují ve své práci. Už teď se moc těšíme na první studenty, se kterými se uvidíme už na začátku ledna při talentových zkouškách. Každého, kdo bude mít zájem, a platí to nejen pro budoucí žáky, ale také jejich rodiče, zveme na Den otevřených dveří, který se koná 25. října od 9 do 17 hodin. O nabídce naší školy se zájemci také dozvědí na výstavách středních škol v Ostrově, v Sokolově a v Chebu,“ uvedla ředitelka školy Markéta Šlechtová.

Ve spolupráci se společností MOSER, která díky bohaté tradici výroby skla šíří věhlas našeho regionu doma i ve světě, se pro nový školní rok chystá škola otevřít nový obor zaměřený na design skla.  Jedná se o čtyřletý umělecký maturitní obor a jeho praktická výuka bude probíhat ve studiu firmy.

Žáci školy se pravidelně zúčastňují celostátních i mezinárodních soutěží, ve kterých se umisťují na předních místech, ať už jde o soutěže Studentský design, Mezinárodní fotografické bienále nebo celostátní soutěž módních návrhářů Avantgarda. Škola se také podílela na návrzích pro řadu firem, například navrhovala fotoporcelán pro moravské výrobce, pohárky na likér do Německa nebo dózy na sůl pro karlovarské Vřídlo. „Aktivně se zapojujeme i do mezinárodních akcí v rámci projektu Erasmus+ , které jsou zaměřené na podporu odborného a jazykového vzdělávání, a to jak pro učitele, tak pro žáky. Naši žáci mají příležitost spolupracovat například i formou stáží se studenty z Finska, Portugalska, Francie, Slovenska, Kréty či dalších zemí,“ vysvětlila ředitelka.

Obory vzdělání:
Maturitní umělecké:

Design keramiky a porcelánu
Grafický design
Užitá fotografie a média
Oděvní design a Design skla

Maturitní neumělecké:

Ekologie a životní prostředí
Aplikovaná chemie

Učební:

Keramik
Sklář
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 1. 10. 2018 - 09:08