Domů Aktuality Tourfilm letos připomene sto let česko-slovenské státnosti

Tourfilm letos připomene sto let česko-slovenské státnosti

​Od 5. do 6. října bude v Karlových Varech probíhat nejstarší mezinárodní filmový festival s cestovatelskou tematikou na světě. Těšit se můžete na nevšední projekce, besedy a workshopy. Letošní ročník je navíc úzce spjatý s oslavami 100. výročí vzniku samostatného státu. Partnerskou zemí se proto stalo Slovensko. Akce se koná za podpory Karlovarského kraje. Vstupné je zdarma.

Na festivalu bude uvedeno více jak 435 soutěžních filmů z 64 zemí světa. K velkému nárůstu počtu přihlášených snímků došlo zejména u exotických destinací, jako jsou například Ekvádor, Peru, Filipíny, Indonésie, Čile, Nepál či Dominikánská republika. Jak v mezinárodní, tak v národní sekci soutěže pak významně posílala rovněž kategorie amatérských snímků a vlogů.

Hlavní hvězdou 51. ročníku festivalu bude slovenská herečka Zuzana Kronerová, držitelka Českého lva za hlavní ženský herecký výkon ve filmu Bába z ledu. Na akci vystoupí rovněž oblíbený český herec a moderátor Martin Dejdar, cestovatelé Marek Hýža, Ruda Švaříček, Lucie Radová, Pavol Barabáš nebo rybář Jakub Vágner. Ani letos nebude chybět nabídka zajímavých workshopů. Světoznámý módní fotograf Robert Vano návštěvníky naučí, jak správně vytvářet portréty. Program vyvrcholí koncertem Mira Žbirky s kapelou.

Festival Tourfilm je nejstarším mezinárodním filmovým festivalem s cestovatelskou tematikou na světě. Koná se od roku 1967 a jeho posláním je uvést a ocenit dokumentární a propagační filmy a spoty, které svou obsahovou náplní a uměleckou úrovní přispívají k rozvoji domácího i zahraničního cestovního ruchu.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 27. 9. 2018 - 10:39