Domů Aktuality ​Výtvarná soutěž na téma „Jak to vypadalo v kraji před 100 lety“ zná své vítěze

​Výtvarná soutěž na téma „Jak to vypadalo v kraji před 100 lety“ zná své vítěze

​Ještě než dětem začaly prázdniny, připravila si pro ně hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová výtvarnou soutěž, která je spojena s oslavami 100. výročí vzniku samostatné Československé republiky. Autoři šesti nejlepších prací si včera odpoledne z jejích rukou převzali mobilní telefony, tablety a MP3 přehrávače.

Soutěž probíhala od 2. května do 29. června. Úkolem dětí bylo namalovat obrázek nebo vytvořit ruční práci na téma „Jak to vypadalo v kraji před 100 lety“. Fantazii se rozhodně meze nekladly, proto bylo zcela na nich, jakou si zvolí výtvarnou techniku. „Mohu vám říct, že jsem byla velice mile překvapena, kolik nádherných prací se nám v soutěži sešlo. Celkem jsme obdrželi 66 děl a díky nim jsem se mohla alespoň na malou chvíli přenést do doby, kdy se po kolonádách promenádovaly dámy s paraplíčky  a doprovod jim dělali muži v elegantních kloboucích,“ uvedla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Podle došlých obrázků bylo poznat, že děti při malování velice často využívaly historických předloh. Soutěžní díla hodnotili ředitel Galerie umění Karlovy Vary Jan Samec a zástupkyně ředitelky Základní umělecké školy Antonína Dvořáka Karlovy Vary Dagmar Svobodová. „Hodnocení pro nás nebylo jednoduché, protože se nám opět sešla spousta povedených děl. Rozhodující pro nás byla ale tvůrčí kreativita. Jako vítězné jsme tedy vybírali na první pohled sice méně efektní práce, ale za to plné dětské spontaneity,“ uvedl Jan Samec.

Kromě mobilních telefonů, tabletů a MP3 přehrávačů děti dostaly i volné vstupenky do Galerie umění Karlovy Vary, kde mohou načerpat inspiraci k dalšímu tvoření. Připraven je pro ně také výtvarný workshop, v rámci kterého se naučí novým technikám. Rodiče, příbuzní a kamarádi jsou pak zváni na doprovodnou výstavu, kde budou k vidění vybraná soutěžní díla, včetně těch vítězných. Probíhat bude od 1. do 19. října ve vestibulu budovy A krajského úřadu a navštívit jí bude možné každý všední den.

Výherci

Kategorie „Jednotlivci 6 – 10 let“

1. Zuzana Kalousová, Šabina
2. Radomil Kubát, Citice
3. Iva Šperlová, Karlovy Vary

Kategorie „Jednotlivci 11 – 15 let“

1. Martin Hámor, Kynšperk nad Ohří
2. Ondřej Nosál, Loket
3. Tran Phuong Anh, Nové Sedlo
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 17. 9. 2018 - 17:21