Domů Aktuality Charitativní běh pomůže "miminkům do dlaně"

Charitativní běh pomůže "miminkům do dlaně"

​V areálu karlovarské Rolavy se bude 30. září konat od 14 hodin velký charitativní běh na pomoc nedonošeným dětem. Za akcí nazvanou "Běh pro miminka do dlaně" stojí společná iniciativa Karlovarské krajské nemocnice (KKN) a sdružení Nedoklubko.

Běh pro miminka do dlaně” je vhodný je pro kohokoliv od maminek s kočárkem, přes děti až po seniory. “Připraveny budou čtyři dětské běhy a jeden pro dospělé s tratěmi od 50 metrů do 2,5 kilometru. Určeny jsou jak běžcům, tak in-line bruslařům nebo těm, kteří si jednoduše jen chtějí udělat procházku pro dobrou věc,” vysvětluje Andrea Horáková, dětská sestra z Nemocnice v Karlových Varech a jedna z pořadatelek akce. A i když jsou připraveny ceny pro vítěze, není nezbytné běžet na čas. “Čas totiž není to nejpodstatnější. Důležitá je pomoc předčasně narozeným dětem a jejich rodičům.”

Na pomoc dětem se použije kompletní výnos startovného. To se pohybuje od 50 korun za dítě až do 200 korun za rodinu, a k němu se přičte i výnos z dobrovolných příspěvků, které lze předat v průběhu akce, nebo výnos dobročinného bazaru dětského oblečení. To věnovala společnost Tesco a prodávat se bude na Rolavě ve stejný den. Za získané prostředky pak bude nakoupeno vybavení pro Krajské perinatologické centrum Nemocnice v Karlových Varech, kde se soustředí riziková těhotenství z celého regionu a které pečuje o předčasně narozené děti.

Vedle standardní zdravotní péče  centrum  poskytuje předčasně narozeným dětem a jejich maminkám ve spolupráci se sdružením Nedoklubko i rozsáhlou pomoc v dalších oblastech. “Třeba pro nás to bylo moc důležité,” říká Lenka Tomanová, maminka dnes půlroční Elišky, která se v Karlových Varech narodila předčasně ve 32. týdnu. “Do té doby jsem takové věci nijak neřešila a když to přišlo, byl to šok a musela jsem se s tím nějak vypořádat. A už jen, že jsem v nemocnici dostala kontakt na rodiče v podobné situaci, a věděla jsem že v tom nejsme sami, nebo že jsme dostali různé informační materiály, nám moc pomohlo. Co zde poskytují není úplně standard. Je to o tom skvělém přístupu, o tom co pro nás dělají, že se sem člověk nakonec rád vrací, může kdykoliv přijít, napsat.”
 
To potvrzuje i krajský radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš. “Karlovarská nemocnice dnes patří mezi nejmodernější a nejlépe vybavené zařízení tohoto typu v České republice. Ale ani ty nejlepší špičkové inkubátory se neobejdou bez personálu. A my jsme moc rádi za spolupráci tohoto oddělení v karlovarské nemocnici s Nedoklubkem. Jsou to neuvěřitelné hodiny nad rámec jejich běžné práce, na úkor volného času a všeho ostatního, třeba i při přípravě tohoto charitativního běhu. A to může dělat jen někdo, kdo je pro tuto práci zapálený a který ji má jako poslání.”
 
Jak dále radní Bureš připomněl, Karlovarský kraj právě v těchto dnech realizuje výstavbu nové porodnice v Karlových Varech. “Ta přinese další růst kvality péče i zlepšení zázemí nejen pro maminky a miminka, ale také pro personál nemocnice, který je naprosto skvělý jak na porodnici, tak na dětském oddělení, a zaslouží si náš neskonalý obdiv a hlubokou poklonu.”
 
Krajské perinatologické centrum Nemocnice v Karlových Varech je součástí Karlovarské krajské nemocnice a je jediným zařízením svého druhu na území Karlovarského kraje. Ročně poskytne péči až dvěma stovkám narozených dětí, z toho polovina je nedonošených.

Nedoklubko bylo založeno v červnu roku 2002 jako občanské sdružení. Dnes je zapsaným spolkem, spolupracuje se všemi perinatologickými centry v ČR, je jedním z 65 aktivních členů mezinárodní organizace EFCNI, spolupracuje s Českou neonatologickou společností ČSL JEP a nově se podílí i na odborném výzkumu.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 8. 2018 - 14:32