Domů Aktuality Karlovy Vary kremační pec opravit nenechají. O budoucnosti krematoria v kraji chce hejtmanka jednat i se starosty

Karlovy Vary kremační pec opravit nenechají. O budoucnosti krematoria v kraji chce hejtmanka jednat i se starosty

​Město Karlovy Vary nemá v plánu nechat opravit starou kremační pec karlovarského krematoria, ani pořizovat novou. Namísto toho bude investovat do obnovy obřadní síně. Na setkání iniciovaném hejtmankou Karlovarského kraje Janou Vildumetzovou to potvrdil primátor města Petr Kulhánek s tím, že ve vzdálené budoucnosti vidí možnost výstavby nového krematoria takzvaně na zelené louce.
Krematorium bylo v Karlových Varech vybudováno v roce 1933. Před rokem, kdy už vypověděla službu zastaralá pec z roku 1998, nabídli provozovatelé krematoria, společnost Fořt a synové, že si vezmou úvěr na opravu pece, případně na pořízení nové, nicméně chtěli garanci dlouhodobé nájemní smlouvy od města. Podle primátora pětiletý nájem město garantovat nemohlo a nakonec vzniklou situaci vyřešilo tím, že začalo zesnulé převážet k žehu do krematoria Vysočanské zahrady u Chomutova. Dále uvedl, že polovina statutárních měst v republice krematorium nemá a tyto služby se centralizují. Karlovy Vary jsou navíc lázeňské město, do jehož intravilánu kremační pec nepatří. Se stížnostmi na to, že žehy probíhají jinde, se primátor podle svých slov zatím nesetkal. Odmítl také, že by v současnosti město uvažovalo o opravě pece za asi 5 milionů korun, popřípadě o nákupu nové, která by vyšla asi na 12 milionů korun.

Jeho stanovisko hejtmanku Karlovarského kraje velmi překvapilo: „To je z mého pohledu nepřijatelné, protože pro pozůstalé je to velmi citlivé a jen těžko se smíří s myšlenkou, že k žehu dojde mimo město, mimo Karlovarský kraj.  Nehledě na to, že se náklady pro pozůstalé navýší zhruba o 1 tisíc korun. Denně se na mě lidé obracejí a chtějí, abych v tom něco udělala. V každém kraji je krematorium, měl by jím disponovat i Karlovarský kraj a je velkou ostudou, že to město nechalo dojít až do tohoto stavu, kdy je pec mimo provoz,“ zdůraznila a dodala, že i když v minulosti obtěžoval kouř obyvatele blízkého sídliště na Růžovém vrchu, nyní jsou technologie natolik moderní, že by se měl tento problém odstranit.

Jak řekl primátor Kulhánek, město by ve výhledu nebyl proti tomu, aby se postavilo nové krematorium na jiném místě, nicméně do té doby bude pokračovat ve stávajícím převozu zesnulých k Chomutovu. „Musím říci, že tento postup vedení města mě doslova šokuje. Primátor měl udělat rychlý krok a zajistit opravu kremační pece, která trvá 6 až 8 týdnů, teprve pak uvažovat o realizaci nového krematoria. Se situací seznámím kolegy v Radě kraje a oslovím i všechny starosty. Budu chtít znát jejich názor na budoucnost krematoria,“ dodala hejtmanka Jana Vildumetzová.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 25. 7. 2018 - 14:54