Domů Aktuality ​​Sokolovští gymnazisté bodovali v soutěži Europa Secura

​​Sokolovští gymnazisté bodovali v soutěži Europa Secura

​Náročný týden po boku profesionálních vojáků prožili finalisté 11. ročníku soutěže Europa Secura. V roli diplomatů zemí EU společně jednali o řešení bezpečnostního konfliktu a byli vysláni na průzkumnou misi do politicky nestabilního státu. Karlovarský kraj úspěšně reprezentovalo družstvo Gymnázia Sokolov ve složení Adam Solomko, Janek Nestrojil a Martin Onak. Chlapci se v silné konkurenci rozhodně neztratili a vybojovali krásné 3. místo a cestu do Bruselu.
​​
Celostátní finále soutěže Europa Secura probíhalo v polovině června ve vojenském zařízení Valdek v Brdech. Tříčlenné týmy zastupovaly jednotlivé členské státy EU v rolích jejich diplomatů, kteří řešili bezpečnostní situaci fiktivní země Dormenistánu. Do této politicky nestabilní země byli vysláni také na průzkumnou misi, při které plnili fyzicky i psychicky náročné úkoly s řadou těžkých překážek. Během několik desítek kilometrů dlouhého pochodu zdolávali například skalní masivy a rozsáhlé vodní plochy či překonávali minové pole.

S přípravou programu na jednotlivých stanovištích pomáhali vojáci z útvarů pozemních sil – 13. dělostřeleckého pluku, 15. ženijního pluku, 103. centra CIMIC/PSYOPS a příslušníci vojenské policie. V závěru pobytu v Brdech studenti navštívili 13. dělostřelecký pluk, seznámili se s činností útvaru a prohlédli si jeho techniku a výzbroj. Účastníci soutěže si tak odnesli cenné zkušenosti a jedinečné zážitky, přičemž tři nejlepší týmy navíc vyhrály zájezd do Bruselu. Zde navštíví několik institucí a setkají se se zajímavými lidmi a politiky.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 27. 6. 2018 - 13:18