Domů Aktuality ​Běžně nepřístupné církevní památky se opět otevřou veřejnosti

​Běžně nepřístupné církevní památky se opět otevřou veřejnosti

​Hudbou, zpěvem, recitací, přednáškami, posezením nad kávou a čajem i dalšími, mnohdy netradičními, aktivitami dnes večer ožijí církevní památky napříč celou Českou republikou. Jen v našem regionu budete moci v rámci Noci kostelů navštívit přes čtyřicet takovýchto míst. Záštitu nad akcí převzala hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

„Jsem ráda, že si díky této akci můžeme prohlédnout unikátní interiéry kostelů a kaplí, jež jsou mnohdy jinak nepřístupné, a pozdravit se s těmi, kteří se o ně s láskou a velkou péčí starají. Věřím, že si i obyvatelé Karlovarského kraje najdou chvilku na to, aby do některého ze svatostánků zavítali. Je to totiž skvělá příležitost, jak se dozvědět něco více o křesťanství, regionální historii a místní kultuře,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Myšlenka uspořádat Noc kostelů vznikla před čtrnácti lety ve Vídni. Akce vzbudila takový zájem, že netrvalo dlouho a brzy se rozšířila i do Rakouska, Estonska, Lotyšska, na Slovensko a do České republiky. Jen vloni se jí u nás zúčastnilo téměř půl milionu návštěvníků. V Karlovarském kraji se letos otevřou brány celkem čtyřiačtyřiceti církevních památek. Jejich kompletní přehled včetně doprovodného programu je uveřejněn na internetových stránkách Noci kostelů.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 25. 5. 2018 - 10:41