Domů Aktuality Přijďte na Den požární bezpečnosti

Přijďte na Den požární bezpečnosti

​Na p​átek 13. dubna hasiči opět chystají Den požární bezpečnosti. Pro návštěvníky jednotlivých akcí připraví po celém regionu ukázky záchranářské techniky, soutěže pro děti i preventivní jízdy, které mají upozornit na špatné parkování, jež komplikuje průjezd záchranářům při zásahu. 

Den požární bezpečnosti tradičně vyhlásila Česká asociace hasičských důstojníků. Termín byl stanoven na "pátek třináctého", který lidé vnímají negativně jako den, kdy se nic nedaří. Hasiči ale už několik let po sobě ukazují, že i pátek třináctého může být dnem bezpečí. 

Tématem letošního dne s hasiči v Karlovarském kraji bude bezpečnost na vodě a bezpečný průjezd ulic pro záchranářskou techniku. "V Karlových Varech je připravena preventivní akce u řeky Ohře u obchodního centra Varyáda. Od 13 do 16 hodin zde budou k vidění ukázky práce na vodě, hasiči seznámí zájemce s bezpečných chováním při koupání či jízdě na lodích, účastníci akce si budou moct vyzkoušet základní záchranné pomůcky pro případ tonutí. V případě nepřízně počasí bude akce přesunuta na karlovarskou stanici profesionálních hasičů," uvedl Martin Kasal, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje.

Bezpečností na vodě se budou zabývat ve své stanici také hasiči z Mariánských Lázní. Návštěvníkům ukážou všechny záchranné prostředky pro zásah na vodě, zájemce seznámí se správnými postupy chování. Zároveň bude pro děti připravena soutěž, obdoba dospělé soutěže TFA. Jedná se o fyzicky náročné činnosti na soutěžní dráze, které simulují skutečné podmínky zásahu hasičů. Začátek je v 10 hodin, akce bude probíhat až do odpoledních hodin.

Podobnou soutěž připraví hasiči ve stanici v Toužimi. I zde vznikne překážková dráha, kde si děti vyzkouší, co musí zvládnout hasiči při své běžné činnosti. Zároveň se toužimští hasiči zapojí do preventivní jízdy ulicemi měst, kde budou poukazovat na špatnou průjezdnost, nejčastěji kvůli špatně parkujícím autům. Tako akce nemá za cíl pokutovat špatně parkující, ale upozornit na tento dlouhodobý problém. Průjezdnost ulic v pátek preventivně ve spolupráci s Policií ČR prověří rovněž hasiči v Sokolově a Kraslicích.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 11. 4. 2018 - 12:34