Domů Aktuality Výstava ukáže dílo výtvarníka animovaných filmů Petra Poše

Výstava ukáže dílo výtvarníka animovaných filmů Petra Poše

​Líbilo se vám Fimfárum? Tak to byste si rozhodně neměli nechat ujít výstavu Petra Poše, kterou chystá Interaktivní galerie Becherova vila v Karlových Varech. Uvidíte především jeho grafickou tvorbu a chybět nebudou ani ukázky návrhů loutek a scénografií, knižních ilustrací či filmových plakátů. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 8. února od 17 hodin.
Nejvíce známý veřejnosti je Petr Poš pro svou filmovou a televizní tvorbu, především pak pro zpracování pohádek Jana Wericha. Ty jej uchvátily již na studiích a hlavně k Fimfáru se vracel po celý svůj život. Výtvarníkovi se podařilo vytvořit živý obraz groteskního Werichova světa, jenž je s nadsázkou analogií našeho skutečného světa. Za celovečerní filmy Fimfárum a Fimfárum 2, na nichž spolupracoval s dalšími umělci, získal nejedno ocenění.

Petr Poš je rovněž autorem ilustrací k více než třiceti knihám a řady knižních obálek. V souvislosti s filmovými plakáty, kterých vytvořil přes padesát, lze jeho tvorbu přiřadit k takzvanému zlatému věku československého filmového plakátu. Ve volné tvorbě se věnoval grafickým technikám, konkrétně suché jehle a litografii. Výstava, kterou můžete zhlédnout v Becherově vile až do 1. dubna, je připravena ze soukromých sbírek s laskavým svolením dědiců. Více informací najdete na internetových stránkách pobočky Galerie umění Karlovy Vary.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 6. 2. 2018 - 08:48