Domů Aktuality Krajská knihovna nabízí čtenářům moderní samoobslužné zařízení

Krajská knihovna nabízí čtenářům moderní samoobslužné zařízení

​Krajska knihovna v Karlových Varech Dvorech pořídila pro své čtenáře a návštěvníky nové samoobslužné zařízení SelfCheck. Stanice umožní čtenářům provádět bez asistence knihovníků výpůjčky knih a dokumentů pomocí čárových kódů a usnadní přístup ke čtenářskému kontu například pro prodloužení doby výpůjček.

„Stanice bude komunikovat s knihovním systémem Aleph a čtenáře bude identifikovat prostřednictvím čtenářských průkazů s čárovým kódem. Jsme jednou z posledních krajských knihoven, která toto zařízení zatím neměla,“ upřesnil ředitel knihovny Vratislav Emler, který SelfCheck představil rovněž náměstkyni hejtmanky Karlovarského kraje Daniele Seifertové.  „Myslím, že to lidem velmi usnadní možnost výpůjček, aniž by museli například stát frontu u pultu, pomoci by to mohlo například i neslyšícím, pro které je komunikace s personálem knihovny přece jen obtížnější. Je také mnoho lidí, kterým není příjemné, když někdo vidí, které knihy si vypůjčili, i těm může SelfCheck posloužit. Věřím, že si čtenáři i další návštěvníci knihovny na zařízení rychle zvyknou a budou ho rádi využívat,“ uvedla náměstkyně během prohlídky.

Pro maximální komfort čtenářů je stanice vybavena velkou dotykovou obrazovkou, která dokáže zobrazit najednou co nejvíce položek a její obsluha je velmi snadná. I přesto jsou knihovníci u centrálního pultu připraveni zájemcům o využívání SelfChecku pomoci a seznámit je s jeho obsluhou. Přímo u zařízení najdou lidé informační letáky s jednoduchým návodem k obsluze. Součástí SelfChecku je i tiskárna pro tisk stvrzenek o výpůjčkách a změnách provedených na čtenářském kontě. Celková cena zařízení včetně montáže činila přes 435  tisíc korun.



Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 19. 1. 2018 - 09:10