Domů Aktuality Hejtmanka Jana Vildumetzová bojuje za otevření pobočky vojenské školy už v letošním roce

Hejtmanka Jana Vildumetzová bojuje za otevření pobočky vojenské školy už v letošním roce

​Karlovarský kraj podnikl všechny kroky k tomu, aby se v Sokolově od školního roku 2018/2019 mohla otevřít pobočka střední vojenské školy, kde by studovali budoucí specialisté vzdušných sil. Ministerstvo obrany nicméně ve své tiskové zprávě včera informovalo, že se se zahájením studia v tomto roce nepočítá.
​Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová se proti tomu okamžitě ohradila: "Uzavřeli jsme memorandum s ministerstvem obrany o návratu armády do kraje a otevření pobočky vojenské školy v regionu. Ve velmi krátkém čase jsme připravili veškeré podmínky pro výuku a zázemí pro studenty i pedagogy ve spolupráci s ISŠTE Sokolov a Sokolovskou uhelnou, včetně stravování a ubytování. O všem jsme detailně informovali novou ministryni obrany, abychom vše stihli do zahájení přijímacího řízení. A výsledkem je pro mě naprosto nepochopitelné a nepřijatelné stanovisko paní Šlechtové, kterým v tiskové zprávě prakticky odmítá otevření pobočky v Karlovarském kraji od školního roku 2018/2019. Za zcela nešťastné to považuji především proto, že právě ona zná dobře situaci v našem strukturálně postiženém regionu, který se potýká s odlivem mladých lidí a nutně potřebuje restart. Navíc o avizované studium na pobočce vojenské školy je opravdu velký zájem mladých uchazečů nejenom z našeho kraje. Jsem přesvědčena, že obor střední vojenské školy je možné otevřít v Sokolově už letos. Proto jsem požádala také premiéra Andreje Babiše, aby věci věnoval maximální pozornost."

Deklaraci o spolupráci kraje s ministerstvem obrany podepsali hejtmanka Jana Vildumetzová a bývalý ministr obrany Martin Stropnický na počátku prosince loňského roku. Dokument stvrdil dřívější dohodu resortu a kraje, že se do kraje vrátí vojáci, že by v regionu mohla vzniknout pobočka střední vojenské školy, ve Vojenském újezdu Hradiště pak výcvikové centrum pro armádní nováčky.  Karlovarské letiště by se také mělo stát detašovaným pracovištěm vzdušných sil a urychlila by se i výstavba dálnice D6 do Karlovarského kraje.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 17. 1. 2018 - 13:22