Domů Aktuality Fenomén baroka v kraji si připomeneme v listopadu

Fenomén baroka v kraji si připomeneme v listopadu

​Po tři listopadové večery se ve třech krajských muzeích uskuteční přednášky věnované baroku v našem regionu. Akce pořádá ve spolupráci s muzeem v Karlových Varech, v Sokolově a v Chebu Karlovarský kraj. Známá i neznámá fakta návštěvníkům osvětlí historik architektury Lubomír Zeman. 

„Přiblížíme lidem množství hmotných pozůstatků, památek z doby baroka v našem kraji, které představují přímo skvosty a poklady z hlediska českých zemí, ale i Evropy. Upozorníme na ty nejvýznamnější stavby a navštívíme místa, jež dodnes dýchají tajemnou atmosférou. Chceme ale rovněž ukázat široké veřejnosti tvůrce, umělce i jejich mecenáše, kteří neprávem upadli do zapomnění, bez jejichž erudice by ale tato díla nikdy nevznikla. Karlovarský kraj se má čím pyšnit,“ zdůraznil Lubomír Zeman.

První přednáška proběhne ve čtvrtek 2. listopadu od 18 hodin ve Valdštejnské obrazárně Muzea Cheb, další rovněž ve čtvrtek 23. listopadu od 17 hodin v zimní zahradě sokolovského zámku. Do třetice si přednášku užije karlovarské publikum ve čtvrtek 30. listopadu od 17 hodin v krajském muzeu na Nové louce. Zájemci se při té příležitosti budou moci seznámit s publikací „Průvodce po významných barokních památkách Karlovarského kraje“. Vstup na akce​ je zdarma.


Rok 2017 byl agenturou CzechTourism vyhlášen Rokem českého baroka. Je to důstojné připomenutí výročí narození české královny Marie Terezie, která se narodila 13. května 1717, tedy před 300 lety. Arcivévodkyně rakouská, královna uherská, manželka císaře Svaté říše římské byla jedinou vládnoucí panovnicí na českém trůnu. Severozápadní oblasti Čech jí vděčí za mnohé, zvláště pak Karlovy Vary, kterým po požáru roku 1759 pomohla stát se ještě krásnějším lázeňským městem s evropskou gloriolou. Baroko, jež tehdy ovládlo nejen svět umění, zanechalo výrazné stopy právě i v našem regionu. Lidé mají nyní jedinečnou možnost zjistit více o tomto slohu a stylu života v barokní době.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 31. 10. 2017 - 09:13