Domů Aktuality Kraj bude přispívat na techniku pro praktické lékaře

Kraj bude přispívat na techniku pro praktické lékaře

​Už od ledna příštího roku budou muset na základě novely zákona o léčivech lékaři, respektive všechna zdravotnická zařízení předepisovat léky prostřednictvím takzvaných eReceptů. Ne všichni praktičtí lékaři, zejména v malých obcích, mají ve své ordinaci potřebné informační technologie. Hrozí proto uzavírání některých ordinací, a to především na venkově, kde obvykle působí jen jeden lékař a to ještě ne denně. Kraj proto vyhlásí nový dotační titul na vybavení ordinací praktiků a pediatrů například počítači, tiskárnami i připojením k internetu.
„V našem kraji je věkový průměr praktických lékařů pro dospělé i pro děti a dorost skoro 60 let. Dokážu si představit, že vybavit ordinaci novou technikou, aby mohli vystavovat eRecept, je pro ně komplikované. Zvlášť když někteří z praktiků zajíždějí do několika obcí. Naším hlavním cílem je zabránit uzavírání ordinací v obcích Karlovarského kraje. Chceme jim tuto situaci ulehčit a poskytnout příspěvek na nejnutnější vybavení. Přesněji řečeno, dotace bude určena pro vybavení ordinací výhradně praktických lékařů pro dospělé a praktických lékařů pro děti a dorost, kteří působí v obcích s počtem obyvatel do 3 tisíc. Takových lékařů je v regionu asi 70. O příspěvek bude moci požádat pouze obec, na jejímž území lékař svou činnost vykonává,“ vysvětlil krajský radní Jan Bureš. Výše dotace činí maximálně 35 tisíc korun včetně DPH na jednoho lékaře. Obec následně poskytne informační technologie lékaři bezplatně na základě smlouvy o výpůjčce.

V případě, že na svém jednání 1. listopadu 2017 schválí krajské zastupitelstvo vyhlášení dotačního titulu, mohly by obce žádat o příspěvek na vybavení pro praktické lékaře ještě na počátku prosince letošního roku. „Počítáme s tím, že vyplacení finančních prostředků obci na informační technologie pro lékaře bude možné i zpětně, od data 1. října 2017,“ dodal Jan Bureš. 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 17. 10. 2017 - 14:36