Domů Aktuality Chebská galerie představuje výstavu fotografií Michela Thersiquela Bretaň

Chebská galerie představuje výstavu fotografií Michela Thersiquela Bretaň

Rozsáhlá retrospektivní expozice se koná na počest nejvýznamnějšího, již nežijícího bretonského fotografa, jehož tvorba je srovnatelná s dílem Jindřicha Štreita či Josefa Koudelky. Výstava v Galerii 4 – galerii fotografie potrvá až do 27. srpna.

​Michel Thersiquel zvaný Thersi se narodil na bretonském venkově jako syn hodináře a fotografa. Ve svých 22 letech si otevřel fotografický obchůdek v Pont Aven, městě malířů. Netrvalo dlouho a přední kritici fotografického umění chválili striktnost jeho kompozic, přesnost jeho záběru a dokonalost jeho zvětšenin. Díky tomu začal již jako velmi mladý svou tvorbu vystavovat v Bibliothèque Nationale de France v Paříži po boku velikánů, například Boubata, Cartier-Bressona, Doisneaua a dalších.

Známý fotograf se po více než 40 let nikdy neodchýlil od své vůle fotografovat obyčejné lidi svého kraje, venkovany, dělníky, řemeslníky a rybáře. Zanechal po sobě několik desítek tisíc fotografií tvořících ohromnou živou fresku a opravdový historický záznam, a vytvořil tak jakousi ódu na svou zem Bretaň. Více informací naleznete na internetových stránkách galerie.
Za stránku zodpovídá Jana Lukášová
Datum aktualizace 20. 7. 2017 - 09:38