Domů Aktuality Nenechte si ujít benefiční koncert pod širým nebem

Nenechte si ujít benefiční koncert pod širým nebem

​​V pátek 7. července se od 19 hodin uskuteční v obecním parku v Útvině benefiční koncert Petra Linharta na záchranu kostela sv. Bartoloměje v Přílezech. Přijďte si poslechnout známého písničkáře a přispět na opravu unikátní památky, která po letech chátrání znovu ožívá.

V březnu letošního roku vznikla aktivitou přílezského obyvatele Václava Lupínka občanská iniciativa vedoucí k záchraně kostela sv. Bartoloměje, jenž je považován za jeden z nejstarších kostelů na území Karlovarského kraje. Počáteční práce, kdy byl okolní hřbitov zbaven náletových dřevin, má již iniciativa za sebou a nyní se její členové vrhají na další. První akcí, na které spolek bude prezentovat svoje plány do budoucna, bude benefiční koncert Petra Linharta.

„Petr Linhart je pražský písničkář, poutník, milovník krajiny Sudet a jejích příběhů, představitel landscape folku a hlavním strůjcem oživení poutního kostela ve Skokách. Řadu let natáčel a koncertoval s kapelou Majerovy brzdové tabulky, píše texty například pro Jana Spáleného, Františka Stralzcynského nebo Michala Horáčka a během koncertu představí to nejlepší z alb Autobus do Podbořan, Rozhledna a Sudéta,“ přiblížil Václav Lupínek a dodal, že vstup na koncert bude dobrovolný a vybraná částka bude využita na opravy hřbitova.

Kostel v současné době prochází postupnou renovací, pracuje se na opravě poničených artefaktů, náhrobních desek a křížů a připravuje se také rekonstrukce barokní márnice. „V plánu máme rovněž kulturní oživení kostela, benefiční koncerty a také chceme po více než 50 letech obnovit bohoslužby zasvěcené patronu kostela sv. Bartoloměje,“ doplnil Lupínek s tím, že v červnu byla Krajským úřadem Karlovarského kraje povolena veřejná sbírka, do které lze rovněž přispět. Aktuální informace o sbírce a postupu prací jsou uvedeny na facebooku a webu věnovaném přírodě a památkám Karlovarska.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 3. 7. 2017 - 13:35