Domů Aktuality Vedení kraje se setkalo se starosty Karlovarska

Vedení kraje se setkalo se starosty Karlovarska

​S primátorem Karlových Varů a starosty obcí ve správním obvodu krajského města jednali u kulatého stolu členové Rady kraje. Společně řešili například kotlíkové dotace, opravy silnic nebo projekty pro děti a seniory.



„Chceme se s vámi setkávat pravidelně v tomto užším kruhu, protože víme, že každý správní obvod má své specifické problémy a my potřebujeme vědět, s čím vám můžeme pomoci,“ řekla v úvodu jednání hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. Ta také informovala starosty o jednání celostátní tripartity, kterého se tento týden účastnila jako předsedkyně Rady Asociace krajů. Se členy vlády, zástupci odborů i zaměstnavatelů hovořili hejtmani například o navyšování mezd sester v krajských nemocnicích nebo řidičů autobusů ve veřejné dopravě, ale i o plánovaném zvedání platů pracovníků v sociálních službách. Zástupci krajů především apelovali na vládu, aby vládní nařízení o navyšování platů šlo vždy ruku v ruce s penězi pro kraje a obce, jež na to ve svých rozpočtech potřebné částky nemají.

Mluvilo se rovněž o tom, že se kraj zapojil do projektu školních obědů zdarma pro děti z rodin v hmotné nouzi, nebo o další vlně kotlíkových dotací. „Nyní budeme 5. června přijímat žádosti o dotace v druhé výzvě první vlny. Máme peníze na výměnu asi 65 kotlů, zájemci musí podat žádost fyzicky. Ve druhé vlně se bude žádat na přelomu srpna a září, kdy bude mít kraj k dispozici finance asi na 700 kotlů. Podle pravidel ministerstva životního prostředí se ale žádosti budou podávat už jen elektronicky.  Proto bychom chtěli poprosit starosty o součinnost, aby pomohli zejména starším občanům se s tím vypořádat. Elektronický systém představíme na informačních schůzkách v jednotlivých městech,“ uvedl náměstek hejtmanky Dalibor Blažek.

Starostové se zajímali i o opravy silnic a uvítali návrh hejtmanky, že by vznikl krajský dotační titul, z něhož by bylo možné získat příspěvek na opravy místních komunikací. Podle starosty Žlutic Václava Slavíka by se městům a obcím hodily i menší částky, které by pomohly při plánování oprav. Starosta obce Hory Milan Pokorný zase upozornil na chybějící část oplocení v blízkosti obce, kudy na silnic D6 vbíhá zvěř. Náměstek hejtmanky Martin Hurajčík v této souvislosti zmínil, že Ředitelství silnic a dálnic ČR by mělo letos začít pracovat na dokončení oplocení právě podél D6. „Budu apelovat na vedení ŘSD v Karlových Varech, aby byly nebezpečné úseky řešeny první a zabránili jsme tak střetu automobilů se zvířaty,“ dodal.

Náměstek hejtmanky Petr Kubis představil starostům projekt Senior pasů, který se v současnosti připravuje a měl by být spuštěn ještě v tomto roce. Kromě toho kraj uvažuje o tom, že by přispíval obcím na pořízení vozidla, kterým by po vzoru sokolovského Senior Expresu mohli například nechat vozit starší občany k lékaři či na nákupy. „V Sokolově se Senior Expres velmi osvědčil, denně vozí především k lékaři asi 25 až 30 lidí. Proto se kraj začal zabývat myšlenkou, že by obcím pomohl uhradit asi polovinu nákladů na nákup takového vozidla,“ vysvětlil Petr Kubis. V závěru společného setkání poblahopřála hejtmanka Jana VIldumetzová starostce Nové Role​ Jitce Pokorné k nominaci v soutěži Žena regionu a předala jí pamětní list. Další setkání vedení kraje se starosty, tentokrát ze správního obvodu města Ostrova, se uskuteční v pátek 2. června.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 31. 5. 2017 - 15:06