Domů Aktuality V krajské knihovně se diskutovalo o budoucnosti Císařských lázní

V krajské knihovně se diskutovalo o budoucnosti Císařských lázní

​V pondělí v podvečer se v Krajské knihovně Karlovy Vary uskutečnila veřejná diskuse o možném využití Císařských lázní. O tom, že lidem není osud národní kulturní památky lhostejný, svědčila vysoká účast. Na akci kromě zástupců města a kraje dorazilo přes osmdesát účastníků.

Úvodní slovo patřilo krajskému zastupiteli Vojtěchu Frantovi a primátorovi města Karlovy Vary Petru Kulhánkovi. Oba dva poděkovali všem přítomným za to, že se zajímají o budoucnost národní kulturní památky a že se přišli podělit o své nápady, jakým způsobem by se daly využít prostory tohoto historického skvostu. Následně vystoupil se svou prezentací architekt Tomáš Dohnal, který veřejnost seznámil s historií Císařských lázní a projektem na jejich rekonstrukci. Krajský zastupitel Vojtěch Franta se pak kriticky vyjádřil k celé genezi chystané obnovy. „Můj názor je takový, že zadání i výběr projektanta měly proběhnout formou otevřené soutěže. Národní kulturní památka si zaslouží architektonickou soutěž světového významu," uvedl.

Návrh na možné využití budovy Císařských lázní představil spolek Koncertní sál pro Karlovy Vary. Podle něj by zde v budoucnu mohl vzniknout koncertní sál pro Karlovarský symfonický orchestr. Jednomu z nejstarších orchestrů na světě totiž v současnosti chybí odpovídající zázemí pro pořádání velkých koncertů. Podporu této myšlence vyjádřila již řada lidí, mezi nimi i známé osobnosti, jako například houslista Václav Hudeček, operní pěvkyně Dagmar Pecková či herec, moderátor a hudebník Marek Eben.

Návrh spolku sice v následné debatě získal řadu příznivců, zároveň však byla připomenuta i památková podstata objektu, která souvisí s jeho lázeňských využitím. Rovněž se hovořilo o možnosti uspořádání veřejné sbírky na obnovu Císařských lázní, přičemž primátor města Karlovy Vary připomněl, že již v minulosti probíhala veřejná sbírka na Havlovu lavičku, jež se nesetkala s příliš velkým ohlasem. Veřejnosti byl u vstupu do sálu zároveň rozdán dotazník, ve kterém se mohla vyslovit k financování obnovy Císařských lázní a k jejich budoucímu využití. S výstupy z akce kraj bude dále pracovat a postoupí je občanům.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 30. 5. 2017 - 11:54