Domů Aktuality Na krajském úřadě se jednalo o problematice obchodu s chudobou

Na krajském úřadě se jednalo o problematice obchodu s chudobou

​Obchod s chudobou, který nyní eskaluje v Sokolově, trápí města a obce napříč regiony. O tom, jak se s tímto problémem vypořádat, diskutoval náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis s představiteli státu, ministerstva práce a sociálních věcí, úřadu práce i ostatních regionů. Snahou kraje je navrhnout konkrétní opatření a předložit zákonodárnou iniciativu.

Jednání zahájil náměstek hejtmanky Petr Kubis prezentací o Sokolově. Město se v současnosti potýká s velkým přílivem společensky nepřizpůsobivých osob, které se stěhují do předražených pronájmů. Na konkrétním příkladu doložil činnost jednoho z místních obchodníků s chudobou. V Sokolově vlastní sto bytů, na pronájmu vydělává stovky tisíc měsíčně a přitom je paradoxně střídavě evidován na úřadu práce. „Situace je skutečně kritická a pravomoci města jsou v tomto ohledu velmi omezené. V ulicích roste kriminalita, ve školách šikana a dopady to může mít i na hospodářský rozvoj Sokolova, protože investoři, kteří si dělají sociologické průzkumy, ztratí o město zájem. Nálada ve společnosti je špatná a nechceme, aby vyústila ve střety jako v Českých Budějovicích či na Šluknovsku. Pojďme prosím společně hledat řešení bez ohledu na barvu našeho politického trička,“ uvedl Petr Kubis.

Od začátku roku se do Sokolova přistěhovaly více než dvě stovky lidí. Dvě třetiny z nich žijí ze státních příspěvků. O tom, že se nedokáží přizpůsobit životu v majoritní společnosti, hovořila místostarostka Sokolova Renata Oulehlová. „Enormně to zatěžuje život ve městě i administrativu na úřadě. Mezi občany se vyostřují sousedské vztahy. Dávky by měly být vázány na to, že tito lidé s námi dokáží žít, že dodržují nějaké zásady, chodí do práce a posílají své děti do školy,“ poznamenala Renata Oulehlová. Její slova pak potvrdila Hana Procházková z Městské policie Sokolov, která upozornila na to, že se ve městě zvýšil počet asistentů prevence kriminality, kteří nepřizpůsobivé obyvatele učí základním návykům.

V následné diskusi se mluvilo o možných řešeních této situace i o postizích pro obchodníky s chudobou. S přítomnými zástupci ministerstva a poslanci se pak probíraly nedostatky zákona o sociálním bydlení, který na začátku března schválila vláda a poslala jej do sněmovny. Diskutovala se i možnost vydání opatření obecné povahy, jež umožňuje novela zákona o hmotné nouzi. Pokud by ovšem nebyly lidem vyplaceny požadované dávky, vedlo by to akorát k jejich přemístění do jiného města. Účastníci jednání se shodli na tom, že pomoci by mohly cenové mapy, které by byly závazné pro vyplácení doplatků na bydlení. Navrhovaná řešení by se měla promítnout do zákonodárné iniciativy, která bude předložena ke schválení na červnovém zasedání Zastupitelstva Karlovarského kraje.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 27. 4. 2017 - 08:51