Domů Aktuality Čtvrtý ročník výtvarné soutěže pro seniory zná své vítěze

Čtvrtý ročník výtvarné soutěže pro seniory zná své vítěze

​Na začátku tohoto roku vyhlásila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová soutěž pro seniory s názvem „Věk pro nás není překážkou“. Jejím cílem bylo ukázat, že i v pokročilém věku se dá žít aktivně a výtvarně tvořit. Na adresu krajského úřadu dorazilo rekordních 66 prací. Autoři těch nejlepších si včera odnesli hodnotné ceny v podobě dárkových košů a publikací o regionu.
Soutěž probíhala od 2. ledna do 28. února tohoto roku a hlásit se do ní mohli senioři nejenom s obrazy, ale i s fotografiemi a rukodělnými výrobky. „Velice mne těší, že se soutěž setkala s takovýmto ohlasem. Senioři mají můj velký respekt, obdivuji jejich elán a vitalitu. Zejména u starších ročníků je až s podivem, s jakou lehkostí ovládají nejrůznější výtvarné techniky. Naší nejstarší soutěžící je paní Vítková z Karlových Varů, které je úctyhodných 90 let. Mám velikou radost, že je zároveň i jednou z výherkyň a mohu jí osobně pogratulovat,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová během slavnostního předávání cen vítězům.

V odborné porotě, která vybírala z každé kategorie tři vítězné práce, zasedli stejně jako v minulých letech osvědčení hodnotitelé, a sice ředitel Galerie umění Karlovy Vary Jan Samec, vedoucí výtvarného oboru na Základní umělecké škole Antonína Dvořáka Karlovy Vary Dagmar Svobodová a profesionální fotografka Stanislava Petele. „Hodnocení bylo opět velice náročné a musím říct, že každý rok nás senioři mile překvapí nějakou novou výtvarnou technikou. Je vidět, kolik práce a trpělivosti stojí za jednotlivými díly,“ upřesnil ředitel Galerie umění Karlovy Vary Jan Samec.

Všechna soutěžní díla, včetně těch vítězných, jsou k vidění ve vestibulu budovy A krajského úřadu, Závodní 353/88, Karlovy Vary. Výstava, která vznikla ve spolupráci s Galerií umění Karlovy Vary, potrvá do 7. dubna a navštívit jí můžete každý všední den.

Výherci soutěže

1. Kategorie – Ruční práce
Helena Mrzenová, Karlovy Vary, Houslista
Eva Myšáková, Cheb, Koš z novinových ruliček
Václav Maršík, Mariánské Lázně, Madona s děťátkem

2. Kategorie – Kresba, malba, grafika
Drahoslava Vítková, Karlovy Vary, Děvčátko
Alena Musilová, Karlovy Vary, Pod mrakem
Osman, Cheb, Chebský motiv

3. Kategorie – Fotografie
Jaroslav Jirásek, Cheb, Chebské střechy
Jaroslav Milfait, Cheb, Listopadoví turisté
František Panocha, Nová Role, A cákaá
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 29. 3. 2017 - 13:44