Domů Aktuality Tři chystané stavby na D6 získaly stanovisko k vlivu na životní prostředí

Tři chystané stavby na D6 získaly stanovisko k vlivu na životní prostředí

​Dobrou zprávu do Karlovarského, Ústeckého a Středočeského kraje vyslalo Ministerstvo životního prostředí ČR. Oznámilo totiž, že jedna z prioritních dopravních staveb státu, dálnice D6, získala pro své tři části závazné stanovisko k vlivům na životní prostředí, které je nezbytným krokem na cestě k vydání stavebního povolení. Jde o obchvat Lubence, Řevničova a výstavbu úseku Nové Strašecí - Řevničov.

„Za jiných okolností bych řekla, že z toho máme velkou radost, ale jde zase jen o část D6, takže spíše konstatuji, že ministru životního prostředí patří velký dík za jeho úsilí o včasné vydání závazného stanoviska. Nedostavěná „déšestka“ je ostudou a trápí mnoho občanů našeho kraje, ale i návštěvníků, kteří k nám přijíždějí -nebo spíše nepřijíždějí - směrem od Prahy. Vždyť v posledních letech se nově na trase D6 postavil jen čtyřkilometrový úsek Lubenec – Bošov, přestože byla mnohokrát deklarována snaha o pokračování dostavby. Závazné stanovisko vydané ministerstvem životního prostředí posunulo všechny tři záměry zase o něco blíže k realizaci. Pevně doufám, že v letošním roce stát začne tyto tři úseky stavět, a budu pečlivě sledovat, jak přípravy pokračují.  Pomůže to i lidem z obcí, kde jsou v plánu obchvaty, protože už je nebude zatěžovat intenzivní doprava a provoz se stane mnohem bezpečnějším,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Podle informací MŽP se na vydání stanovisek k prioritním dopravním stavbám dohodla vláda s Evropskou komisí v roce 2016. Devět staveb z dohodnutého seznamu tak nemusí opakovaně projít procesem posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), přestože jim bylo vydáno před mnoha lety, ještě podle předvstupního zákona o EIA z roku 1992. Jde o stavby, které jsou součástí transevropské sítě, bylo jim do března roku 2015 vydáno územní rozhodnutí, mají souhlasné stanovisko EIA právě podle zákona z roku 1992 a jsou přímo stanovené nařízením vlády.

Během února se plánuje společná schůzka hejtmanů dotčených krajů a starostů obcí po trase D6. „Na tomto setkání určitě budeme mluvit o aktuálním stavu přípravy jednotlivých staveb včetně výkupu pozemků. Vedení Karlovarského kraje chce ale kromě řešení dostavby D6 dále jednat také ministerstvem dopravy o možnosti vyjmutí obchvatu Sokolova ze zpoplatněných úseků, které se nepodařilo prosadit v minulém roce do dané vyhlášky. Již jsem o tom s ministrem dopravy diskutovala a intenzivně diskutuji. Karlovarský kraj byl zařazen mezi strukturálně postižené regiony a Sokolov má jednu z největších nezaměstnaností v celé ČR. Znepoplatnění by ulevilo nejenom dopravě v centru Sokolova, ale i mnoha občanům,“ vysvětlila hejtmanka.


Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 1. 2017 - 08:27