Domů Aktuality Vánoční dárky potěšily děti z karlovarského dětského domova

Vánoční dárky potěšily děti z karlovarského dětského domova

​Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová a radní Jan Bureš navštívili Krajský dětský domov pro děti do 3 let. Dětem přivezli hračky a další dárky v podobě dětské výživy a kosmetiky. Malí obyvatelé domova měli z dárků velkou radost.


Ředitelka příspěvkové organizace Erika Pavlová provedla představitele kraje celým domovem, který funguje již více než 60 let. Společně diskutovali o chodu zařízení i o tom, jak jsou momentálně právně nastaveny možnosti osvojení či pěstounské péče. Praxe je nyní spíše taková, že děti z porodnice míří rovnou do profesionálních pěstounských rodin než do ústavu. Do něho se pak po rozhodnutí soudu dostávají děti, jimž nelze zajistit řádné rodinné zázemí. 

Domov pro děti do 3 let, který se v současné době stará o 25 dětí, je na území kraje jediným zařízením tohoto druhu. „Péče o takto malé děti je jistě velmi náročná. Považuji proto za důležité, aby se tato instituce dostala do podvědomí veřejnosti. Sami občané mohou vstoupit jako dobrovolníci do mateřských center, která s domovem spolupracují. Tam získají potřebná školení, aby mohli vzít děti třeba na procházku nebo do kina. Společně strávený čas je možná natolik sblíží, že se odhodlají i k adopci. Proto jsem mateřským centrům velmi vděčná za tuto aktivitu a byla bych ráda, kdyby se zapojili i další lidé, kteří mohou kontaktovat například
Mateřské centrum Karlovy Vary​. Naším společným cílem je, aby vyrůstalo co nejvíce dětí v přirozeném prostředí rodiny, “ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová. 


Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 12. 2016 - 12:43