Domů Aktuality ​Vydejte se za kresleným humorem do Retromusea

​Vydejte se za kresleným humorem do Retromusea

​V Retromuseu v Chebu probíhá výstava s názvem „Neprakta. Prvních 20 let firmy na výrobu kresleného humoru“. Originální obrázky kreslířů Bedřicha Kopecného a Jiřího Wintera si můžete prohlédnout až do 8. ledna příštího roku.


Autorská dvojice Bedřich Kopecný a Jiří Winter se dala dohromady na podzim roku 1949. Během dvaceti let publikovali pod pseudonymem Neprakta kreslené vtipy a nejrůznější ilustrované texty v desítkách českých i slovenských periodik. Výsledky jejich produktivní spolupráce se objevily v několika knižních souborech, na televizních obrazovkách i na celé řadě výstav, včetně vystoupení tvůrčí skupiny Máj 57 nebo sdružení Polylegran.

I když veřejnost věděla, kdo populárního „čtvernožce Nepraktu" tvoří, vnímala stále intenzivněji především opulentní linie Winterových ilustrací. Cílem výstavy je proto představit práci Kopecného, která byla dlouhá léta uložena v soukromých archivech. Výstava také představí méně známé podoby Winterova kreslířského umění od raných grafik až po animované filmy.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 22. 12. 2016 - 14:59