Domů Aktuality Návštěvnická sezóna památek vyvrcholí o víkendu

Návštěvnická sezóna památek vyvrcholí o víkendu

​Hlavní období návštěv památek sice končí v závěru října, řada z nich však pro zájemce připravuje i listopadové akce a zajímavý adventní program. Během státního svátku 28. října budou mít například na všech památkách ve správě Národního památkového ústavu vstup zdarma návštěvníci mladší osmnácti let. V našem regionu jde o hrad a zámek v Bečově nad Teplou, zámek Kynžvart a Valeč.

Hrad a zámek v Bečově bude mít otevřeno ještě 17. až 18. listopadu, 23. a 31. prosince vyhlásí po jedné prohlídce relikviáře sv. Maura, interiéry budou ale v tu dobu již zazimované. „Každý týden vypisujeme několik prohlídek relikviáře a provázíme předem objednané skupiny,“ řekl k posezónnímu provozu památky kastelán Tomáš Wizovský. Bečovu letos stoupla návštěvnost o téměř 40 procent. „Je to nejvyšší návštěvnost za posledních deset let. Předpokládáme, že letos přijde přes 70 tisíc návštěvníků. Počátkem příštího roku bychom mohli přivítat miliontého,“ dodal Tomáš Wizovský. Zvýšení návštěvnosti napomohl speciální program – noční hrané prohlídky, technologické a edukační prohlídky, workshopy a největší atrakce sezony – řízená degustace vybraných archivních vín z konce 19. století, nalezených s relikviářem sv. Maura.

Také na zámku Kynžvart ve všedních dnech mimo hlavní sezonu vypisují mimořádné prohlídky. Není potřeba se na ně objednávat – prohlídka se uskuteční, i když přijde jediný člověk. Na 14. prosinec navíc plánují adventní koncert. "Kynžvart navštívilo do konce září téměř o deset tisíc lidí více než loni, to znamená nárůst o 40 procent. Velkou pozornost přitáhly speciální limitované prohlídky unikátů ze sbírek – prezentace předběžných výsledků egyptologického výzkumu mumie kněze Pentahutrese a výstava Magdeburské kroniky. Povedlo se nám dostat Kynžvart více do povědomí jako „zámek plný pokladů“. Zájem nás mile překvapil, z původně plánovaných tří prohlídek mumie bylo nakonec devět, museli jsme zvýšit i počty lidí v jedné prohlídce,“ komentoval kastelán zámku Kynžvart Ondřej Cink.

Na zámek ve Valči​ se letos také přišlo podívat více lidí, a to téměř o 30 procent v porovnání s rokem 2015. V celoročně otevřeném zámku lidé nenarazí na klasické interiérové instalace, zato mají možnost se kochat architekturou dokonce i v noci, s lucernou.  Návštěvníci mohou zavítat 4. listopadu na  Svatohubertskou mši v zámeckém kostele Nejsvětější Trojice, v polovině prosince se pro ně chystá adventní koncert pěveckého souboru Rosa Coeli ze Žlutic.

 

 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 26. 10. 2016 - 09:44