Domů Aktuality V Karlovarském kraji probíhá výměna kotlů

V Karlovarském kraji probíhá výměna kotlů

Zájemci o výměnu starého kotle za ekologičtější mohli žádosti podávat do konce minulého měsíce. O první výzvu takzvaných kotlíkových dotací, na kterou bylo vyčleněno více než 64 milionů korun, byl nečekaně velký zájem. Na krajský úřad tak dorazilo celkem 625 žádostí.

​Úředníci všechny žádosti přijali a zhodnotili. Peníze na nový kotel získá 548 žadatelů, dalších 56 zájemců bylo zařazeno do takzvaného zásobníku projektů. Vzhledem k tomu, že někteří z úspěšných žadatelů neměli o dotaci zájem, osloveno bylo dalších 13 lidí ze zásobníku. O posledních žádostech rozhodne rada kraje ještě v srpnu.

V současné době probíhá kontrola doložených Závěrečných zpráv. Tu dokládají ti uživatelé, kteří již mají zrealizovanou výměnu zdroje tepla. Ze 109 dosud předložených zpráv obdrželo peníze již 21 uchazečů o dotaci. „Zaměstnanci krajského úřadu také provádějí kontrolu na místě. To se nyní týká sedmi žadatelů, kteří již předložili Závěrečnou zprávu,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.
 
Lidé nejvíce měnili staré zdroje tepla za kombinované kotle na uhlí a biomasu, následovala tepelná čerpadla a kotle na plyn. Nejmenší zájem měli obyvatelé kraje o kotle výhradně na uhlí či na biomasu. Podle původního plánu Ministerstva životního prostředí by k vyhlášení další výzvy mělo dojít v roce 2018, a to opět prostřednictvím krajů.  
Za stránku zodpovídá Jana Lukášová
Datum aktualizace 28. 7. 2016 - 14:24