Domů Aktuality Mariánské Lázně se staly městem pro byznys

Mariánské Lázně se staly městem pro byznys

​Nejvyšší podíl podnikatelů, dobrá dostupnost a nejnižší nezaměstnanost. Důvody, které z Mariánských Lázní dělají nejpřívětivější město pro podnikání v Karlovarském kraji. Druhé skončily ve srovnávacím výzkumu týdeníku Ekonom Kraslice a třetí Ostrov.
V rámci srovnávacího výzkumu jsou města a obce hodnocena na základě 34 kritérií rozdělených do 2 oblastí, a sice podnikatelského prostředí a přístupu veřejné správy. Pro pracovníky městských úřadů, podnikatele ale i pro veřejnost je pak sestavován unikátní žebříček míst s největším podnikatelským potenciálem.

V Karlovarském kraji první příčku obsadily suverénně Mariánské Lázně. „Jsme lázeňské město a naši podnikatelé jsou především z oblasti služeb. Turistický ruch a půda připravená pro tento sektor samozřejmě nahrává jejich růstu a rozvíjení podnikání značně napomáhá,“ okomentoval jeden z důvodů vítězství tajemník starosty Jiří Šrámek.

Mariánské Lázně před ostatními městy zvýhodňuje také dobrá dostupnost a nejnižší dlouhodobá nezaměstnanost. V hospodaření radnice mají nejvyšší iRating a značná část peněz putuje na rozvoj veřejné dopravy. K prvnímu místu pomohla městu také v testu elektronické komunikace dobrá komunikace s občany-podnikateli. „Naším hlavním cílem je pravidelná komunikace. Chceme, aby byli jak občané, tak podnikatelé vždy vyslyšeni a jsme rádi za každý názor či podnět. Tímto směrem se chceme ubírat i nadále a zlepšovat tak ekonomické prostředí našeho města,“ dodal Šrámek.

Druhé Kraslice bodovaly především v hodnocení přístupu radnice, konkrétně v kritériích, která se týkají hospodaření a finanční stability města. Podnikání pozitivně ovlivňují nízké poplatky nastavené radnicí, nižší ceny bytů a stavebních pozemků a větší konkurence na pracovním trhu. Loni první, letos třetí Ostrov se může pro změnu pochlubit druhými nejnižšími cenami stavebních pozemků a v celkovém počtu ekonomických subjektů zaznamenal meziročně nejrychlejší nárůst. Co se týče ekonomických výsledků radnice, město má nejpříznivější poměr výdajů na dluhovou službu.

Celkové pořadí měst
 
1. Mariánské Lázně
2. Kraslice
3. Ostrov
4. Cheb
5. Aš
6. Sokolov
7. Karlovy Vary
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 29. 3. 2016 - 11:49