Domů Aktuality Jakub Pánik: Snažíme se pomoci zajistit lékaře pro Hroznětín

Jakub Pánik: Snažíme se pomoci zajistit lékaře pro Hroznětín

Praktický lékař v Hroznětíně na Karlovarsku, jehož služby vyhledávali nejen obyvatelé města, ale i přespolní, v závěru roku ukončí svou činnost a odchází do důchodu. I přesto, že Karlovarský kraj nemá ve své správě primární zdravotní péči, vyvíjí ve spolupráci s vedením města maximální snahu o vyřešení situace.
„Plnou zodpovědnost za zajištění zdravotní péče mají výhradně zdravotní pojišťovny, kterým to ukládá zákon. I přesto, že kraj má v této oblasti jen velmi omezené možnosti, snažíme se pomoci a nenechat lidi v Hroznětíně od nového roku bez péče praktického lékaře. Proto jsem písemně požádal Všeobecnou zdravotní pojišťovnu ČR, aby pro Hroznětín a Merklín zajistila nového lékaře a vypsala výběrové řízení na poskytování zdravotní péče,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Ten také mezitím vstoupil v jednání s praktickými lékaři, kteří měli zájem nad rámec svých stávajících praxí v kraji zajistit péči právě i v Hroznětíně. Podmínkou lékařů bylo ovšem přiznání bonusového finančního zvýhodnění od pojišťovny. VZP však prozatím jejich požadavek odmítla s tím, že nesplňují podmínky k přiznání příspěvku. „S tím jsem se nehodlal smířit, proto jsem písemně vyzval ministra zdravotnictví i generálního ředitele VZP ČR, aby Hroznětínu pomohli a zmírnili podle našeho názoru velmi přísné podmínky získání výhodnějších smluv pro nové lékaře,“ popsal Jakub Pánik. O věci rovněž jednal přímo s generálním ředitelem VZP ČR Zdeňkem Kabátkem, reakce však byla negativní. „Bylo mi řečeno, že pravidla finančního zvýhodnění pro lékaře v malých obcích jsou zakotvena v tzv. úhradové vyhlášce a VZP z nich nemůže dělat výjimky,“ vysvětlil Jakub Pánik.

 Jednou z  podmínek přiznání finančního zvýhodnění ze strany VZP lékařům, majících zájem pracovat v malých obcích, je situace, kdy se do tzv. výběrového řízení na poskytování zdravotních služeb pro konkrétní obec dvakrát za sebou nepřihlásí žádný lékař. Lhůta pro konání výběrového řízení je přitom ze zákona 30 pracovních dní. To znamená, že lékař, který by mohl být finančně zvýhodněn , protože bude působit v malé obci, přijme první pacienty až po třech měsících. „Z toho důvodu však lékaři, kteří by stáli o otevření ordinace v Hroznětíně, ztratili zájem. Nyní jsem se tedy obrátil na zástupce všech zdravotních pojišťoven, aby ještě v předvánoční době vstoupili v jednání se starostou obce Hroznětín a Merklín a sdělili jim konkrétní jména lékařů, kteří si pacienty od 1. ledna 2016 převezmou. Nepovažuji za korektní, aby občané zůstali do poslední chvíle bez tak zásadní informace,“ dodal náměstek.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 22. 12. 2015 - 08:57