Domů Aktuality Krajská tripartita zasedla ještě před Vánoci

Krajská tripartita zasedla ještě před Vánoci

​Představitelé Karlovarského kraje se začátkem týdne sešli na dalším zasedání Rady hospodářské a sociální dohody Karlovarského kraje se zástupci veřejné správy, zaměstnavatelů a odborových svazů, kde hovořili o aktuálním stavu zaměstnanosti a schváleném rozpočtu kraje.​

Jedním z úvodních bodů schůze bylo řešení aktuálního stavu trhu práce, problematiky odchodu velkého počtu pracovní síly do zahraničí a současných možností zaměstnavatelů tomuto trendu zabránit. Mezi nejčastěji poptávané profese stále patří montážní dělníci, řidiči a pracovníci v pohostinství. „Kvalifikovaná pracovní síla nám chybí také ve zdravotnictví. V současnosti se potýkáme hlavně s nedostatkem internistů a dalšího zdravotnického personálu v nemocnicích,“ doplnil náměstek hejtmana Jakub Pánik. V souvislosti s nedostatkem pracovní síly v regionu byla ze strany úřadu práce předána informace o tom, že jsou pořádány pravidelné burzy práce pro české firmy. Ta poslední proběhla 10. Prosince v Karlových Varech a další jsou naplánované na začátek příštího roku v Chebu a v Sokolově.

V oblasti dopravy bylo pak projednáno stanovisko vlády ČR k problematice krajské dálniční známky, která vstoupí do druhého čtení, avšak není z legislativních důvodů doporučená ke schválení. Náměstek pro oblast dopravy přítomné informoval o stanovisku Ministerstva dopravy k rychlostní silnice R6, jejíž dostavba bude zkrácena o 4 roky a výkupy pozemků budou zahájeny ve všech úsecích.

Hejtman Karlovarského kraje předal zprávu o tom, že Vláda na zasedání v Ústí nad Labem přijela usnesení o zařazení kraje mezi strukturálně postižené regiony vedle Ústeckého a Moravskoslezského kraje, což v dalším programovacím období tyto tři regiony zvýhodní při čerpání finančních prostředků z EU. Informoval také o schváleném rozpočtu kraje na další rok. „Zastupitelstvo schválilo lehce deficitní rozpočet, který vzhledem k očekávaným platbám z ROP bude na konci roku lehce přebytkový. Rozpočet neomezuje investice pro příští rok naplánované do oblasti zdravotnictví, budovaní infrastruktury a silnic 2. a 3. třídy, do sociální oblasti a také v oblasti životního prostředí na tzv. kotlíkové dotace,“ upřesnil hejtman.

Náměstek hejtmana pro oblast sociální Miloslav Čermák informoval přítomné o podepsaném Paktu zaměstnanosti, pro propojení aktivit jednotlivých institucí a organizací při tvorbě nových a udržení stávajících pracovních míst v regionu nebo vzdělávání a kvalifikační přípravě zaměstnanců, kterou podepsal také zástupce krajské tripartity na nedávné konferenci Zaměstnanost.

Dalším z projednávaných témat byla právě zpracovávaná Koncepce rozvoje školství, která by měla nahradit tu z roku 2008. Náměstek pro oblast školství Edmund Janisch doplnil informaci o počtu poskytnutých stipendií, a také o navázané spolupráci s pedagogickou fakultou Západočeské univerzity, která umožní dovzdělávání učitelů. V závěru jednání zástupce místních akčních skupin předal zprávu o možnostech čerpání financí na rozvoj cestovního ruchu, zakládání tzv. minipodniků na venkově či na rozvoj sociálního podnikání.
Za stránku zodpovídá Frimlová Věra Kořánová
Datum aktualizace 16. 12. 2015 - 12:54