Domů Aktuality Cheb zaplnili mladí historici

Cheb zaplnili mladí historici

​Finále již 24. ročníku dějepisné soutěže studentů gymnázií z České a Slovenské republiky hostilo v minulém týdnu historické město Cheb. Nejúspěšnější studenti z krajských kol poměřili své znalosti z dějin období od vzniku protektorátu a Slovenského státu až k osvobození Československa.

Organizátor soutěže, Gymnázium Cheb ve spolupráci s odborníky připravili pro finalisty letošní soutěže otázky z období, které ač zahrnuje pouze šest let, nabízí celou řadu významných událostí v českých i slovenských dějinách. Studenti se kromě historických znalostí museli vypořádat také s faktem, že část otázek, na které soutěžní týmy odpovídali, byly ve slovenštině.

Do celorepublikového finále postoupili i zástupci tři gymnázií z našeho kraje. Chebští gymnazisté obsadili 69. místo, studenti sokolovského gymnázia místo 50. a nejlepší umístění za Karlovarský kraj vybojovali studenti z gymnázia v Ostrově 24. příčkou. První místo a cena pro nejlepší historiky letos putuje do Strážnice, druhé bylo družstvo z Jihlavy a třetí post obsadili gymnazisté ze Sušice.

Soutěž se koná každoročně od roku 1992 a počet soutěžících škol každým rokem přibývá. „Jsem rád, že se nám podařilo díky krajským kolům soutěž dostat i do malých obcí a měst nejen v Karlovarském kraji a doufám, že se nám to bude dařit i v dalších ročnících,“ uvedl v úvodu soutěže organizátor prestižního klání Miroslav Stulák. Na organizaci a finančním zajištění soutěže se každoročně podílí vedle desítek firem, členů vlády, Poslanecké sněmovny a Senátu parlamentu České republiky také Karlovarský kraj a hejtman Martin Havel, který také poskytl soutěži záštitu.
Za stránku zodpovídá Frimlová Věra Kořánová
Datum aktualizace 30. 11. 2015 - 13:15