Domů Aktuality Hejtman Havel navštívil Věznici Horní Slavkov

Hejtman Havel navštívil Věznici Horní Slavkov

​Hejtman Karlovarského kraje Martin Havel společně s poslankyní Parlamentu ČR a členkou Ústavně právního výboru Sněmovny Markétou Wernerovou v tomto týdnu zavítal do hornoslavkovské věznice, aby se seznámil s jejím chodem. Cílem cesty bylo také zmapovat volné prostory a výrobní haly, které by vedení tohoto zařízení rádo nabídlo k podnikání firmám.
​Ředitel nejpřísněji střežené věznice v regionu Radek Kutiš informoval hejtmana o současné situaci v zařízení. „Věznice Horní Slavkov je zařízení s ostrahou a zvýšenou ostrahou, kde si odpykávají trest i doživotně odsouzení. Nyní se počet zde umístěných odsouzených pohybuje kolem 750. Odsouzené zaměstnáváme v rámci vnitřního provozu například v dílnách, kuchyni a skladech a v rámci provozovny střediska hospodářské činnosti. Tam pracovně zařazení odsouzení pracují na různých zakázkách v rámci výrobní činnosti jednotlivých kooperujících subjektů.  Zabývají se například drobnou kovovýrobou, kompletací propagačního materiálu, montáží dílů mycích linek,“ uvedl.

Součástí zaměstnávání je i výroba modelů známých památek a historicky cenných objektů. K nejznámějším modelům vyrobeným ve slavkovské věznici patří zmenšenina hradu Loket, zámku v Sokolově nebo v Bečově nad Teplou. Dílem hornoslavkovských vězňů je rovněž haptický model relikviáře sv. Maura, který slouží k různým vzdělávacím programům pro všechny věkové kategorie.  „V budoucnu bychom rádi nakoupili i svářecí soupravy a připravili bychom rekvalifikační kurzy pro odsouzené, kteří pracují v provozech ve věznici, ale i pro ty, kteří se chystají opustit brány vězení a mohli by s novou kvalifikací lépe najít práci,“ dodal ředitel Radek Kutiš.

S poslankyní Markétou Wernerovou diskutovali zástupci vedení věznice o problematice záchytu nepovolených předmětů mezi odsouzenými, o možném praktickém využití elektronických náramků nebo o některých úskalích novely zákona o výkonu trestu odnětí svobody.

Po prohlídce budov obývaných vězni si hejtman prohlédl fungující dílny i provozy, které jsou zčásti nevyužívané. „Často jednáme s regionálními firmami a se zástupci Krajské hospodářské komory, pokusím se tedy nevyužité budovy nabídnout pro výrobu, navíc by firmy ve věznici našly i dostatek pracovních sil,“ upřesnil hejtman a domluvil se s ředitelem věznice na spolupráci v této věci.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 26. 11. 2015 - 15:20