Domů Aktuality Diabetikům v Aši předepíší inzulin další dva internisté

Diabetikům v Aši předepíší inzulin další dva internisté

​Diabetičtí pacienti z Aše nemusí kvůli předepsání inzulinu dojíždět až do Chebu, jak se mnozí z nich mylně domnívají. Karlovarský kraj zareagoval a vyvrátil jejich obavy, že po uzavření ordinace ašského internisty MUDr. Jiřího Kohouta nebude ve městě odborník, který by jim recept mohl vydat. Ukázalo se ale, že k dispozici mají ve svém městě další dva internisty.

Diabetici si stěžují, že jim praktičtí lékaři v Aši s odvoláním na zdravotní pojišťovny nechtějí vyhovět a oni tak musí kvůli receptu na inzulin jezdit do nejbližší odborné ambulance do Chebu. Náměstek hejtmana Jakub Pánik se při řešení situace obrátil na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) s žádostí, aby s jejím souhlasem mohli v Aši inzulin předepisovat praktiční lékaři. K navrhovanému opatření se kladně stavěli pacienti i sami praktici, se kterými Jakub Pánik ve snaze zlepšit dostupnost zdravotní péče jednal. VZP ale v odpovědi na dopis konstatovala, že kvůli legislativním překážkám to není možné. Dlouze působící inzuliny a analogy označené symbolem E smí předepsat pouze smluvní lékař se specializovanou způsobilostí v oboru vnitřního lékařství a diabetologie.

Podle informací VZP však mohou diabetici v Aši využít k předepisování inzulinu zdravotních služeb dalších dvou internistů - MUDr. Vlastimila Novotného a MUDr. Lucie Trynerové. „Prověřili jsme stížnosti diabetických pacientů v Aši a zjistili jsme, že mají v místě svého bydliště i jiné možnosti, jak recept získat. To však neznamená, že Karlovarský kraj na zlepšování lékařské péče nepracuje. Důkazem je třeba to, že se nám letos v Aši podařilo zprovoznit lékařskou pohotovost,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

VZP sice tímto považuje péči pro diabetiky v Aši za zajištěnou, zároveň však dala najevo, že s případnými novými zájemci z řad internistů a diabetologů je připravena o poskytování zdravotních služeb v ašském výběžku jednat.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 30. 10. 2015 - 09:13