Domů Aktuality ​Oslavy 30 let od objevení relikviáře sv. Maura vyvrcholí o víkendu

​Oslavy 30 let od objevení relikviáře sv. Maura vyvrcholí o víkendu

​Na začátku listopadu vyvrcholí celoroční oslavy k výročí vypátrání relikviáře sv. Maura. Správa státního hradu a zámku Bečov si pro tuto příležitost připravila bohatý program. Vůbec poprvé v historii se také veřejnosti otevřou doposud nepřístupné Pluhovské domy.

Neděle 1. listopadu bude na hradě a zámku v Bečově věnována relikviáři sv. Maura. Speciálně sestavený program, pojatý jako filmový festival, bude uveden ve dvou shodných blocích. Dopolední začne v 10:00 hodin a odpolední ve 14:30 hodin. Vstupné činí 100 korun za osobu. V rámci programu vystoupí například režisérka Zora Cejnková, která přijede představit svůj snímek „Hon na svatého Maura“. Tento hraný filmový dokument se věnuje příběhu objevení relikviáře a je natočen podle skutečných událostí. Dokument o restaurování relikviáře s názvem „Nález století“ pak představí restaurátor Andrej Šumbera. Ten se mimo jiné proslavil restaurováním korunovačních klenotů. Ke konci programu budou divákům promítnuty záběry z převozu relikviáře na výstavu do Prahy a z nácviku napadení transportu, které komentářem opatří bezpečností specialista Jiří Míka.

Celý filmový program bude probíhat v sále Pluhovských domů, které se návštěvníkům z řad veřejnosti otevřou poprvé ve své historii. Jedná se o jedinečnou příležitost spatřit Pluhovské domy v současném stavu, ještě před započetím stavebních prací spojených s rozsáhlou rekonstrukcí. Kromě filmového programu zde budou souběžně probíhat komentované prohlídky věnované jejich obnově a představení budoucí expozice relikviáře sv. Maura. Komentované prohlídky budou jak pro odbornou, tak i pro laickou veřejnost zdarma.

Po celou dobu otevírací doby zámku bude možné navštívit oba stálé zámecké okruhy a zámecké zahrady s probíhající výstavou „Velká hradozámecká inventura“. Na I. okruh s relikviářem mohou návštěvníci zakoupit vstupenku za zvýhodněnou symbolickou cenu 30 korun za osobu. Kromě stálých návštěvnických okruhů je nutné zařídit si, na filmovou část i prohlídku Pluhovských domů, rezervaci. Rezervace je možné provádět na e-mailové adrese info@zamek-becov.cz nebo na telefonu 353 999 394.

Oslavy výročí zakončí 3. listopadu vernisáž výstavy „30 let od vypátrání relikviáře sv. Maura aneb minulost a budoucnost významné románské památky“ v Krajské knihovně Karlovy Vary. Výstava, založená na příběhu písemných pramenů, které ovlivnily pátrání po neznámé památce, doprovozená prezentací všech soutěžních návrhů na budoucí expozici relikviáře, zde bude k vidění až do 26. listopadu.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 27. 10. 2015 - 14:06