Domů Aktuality Hejtman navštívil Verušičky a další obce

Hejtman navštívil Verušičky a další obce

​Na svou další cestu za starosty obcí v regionu se vydal hejtman Karlovarského kraje Martin Havel. Navštívit chtěl především ty obce, kde dosud nebyl, aby se seznámil s problémy místních obyvatel a nabídl jim pomocnou ruku. Nejprve se zastavil ve Verušičkách ležících nedaleko vojenského újezdu Hradiště.
​Starosta obce Petr Kvasnička informoval hejtmana o problému, který obec řeší v souvislosti s optimalizací vojenského újezdu. „Máme příliš málo času na to, abychom se vypořádali se změnami, které optimalizace přináší. Například v sídelním útvaru Albeřice, který bude připojen k Verušičkám, je kotelna v zanedbaném stavu, ale v našem rozpočtu nemáme finance na to, abychom si s tím dokázali poradit,“ uvedl starosta. Hejtman přislíbil, že co nejdříve svolá schůzku dotčených obcí, zástupců Karlovarského kraje, vedení vojenského újezdu a o účast požádá i představitele ministerstva obrany. Společně se pak budou zabývat problémy technického a majetkového rázu, které mají starostové s přičleňováním dalších oblastí.  Hejtman také popsal starostovi záměr vybudovat přehradní nádrž v Hlubocké Pile, která by sloužila jako zásobárna pitné vody pro část Ústeckého kraje s přesahem do kraje Karlovarského. „Zatím jde jen o návrh, který reaguje na změny klimatu a nutnost zadržování vody v krajině. Nejprve je ale potřeba najít vhodného investora,“ objasnil.

V Čichalově trápí vedení obce především špatný stav silnice III. třídy do Žlutic, která je z pohledu místních velmi vytížená a zvláště v zimním období obtížně sjízdná. Jako problém vnímá starostka obce Veronika Spoustová i existenci kamenolomu v nedaleké Mokré. „V lomu sice našli zaměstnání lidé z Čichalova, ale nákladní vozy nám ničí okolní silnice a zvýšená prašnost zhoršila kvalitu ovzduší,“ dodala. Martin Havel ji ujistil, že prověří, zda se plánuje oprava silnice do Žlutic, a jakým způsobem lze ovlivnit dopady těžby v kamenolomu na životní prostředí. Popsal také situaci týkající se oprav krajských silnic II. a III. tříd. „Kdybychom chtěli uvést krajské silnice do ideálního stavu, potřebovali bychom na to zhruba 8 miliard korun, což je samozřejmě nereálné. Stav komunikací musíme řešit postupně, letos jsme využili příspěvek ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši přes 164 miliony korun,“ doplnil hejtman.

Právě probíhající opravy místních silnic sledoval hejtman v Bochově. Starosta Miroslav Egert jej upozornil, že město na ně využívá evropských dotací, což na druhé straně znamená finanční spoluúčast z rozpočtu města. I přesto má město v současnosti stabilizovaný rozpočet, nepotýká se s problémem ubývajícího obyvatelstva nebo chybějících praktických lékařů, jako je tomu v okolních obcích. „Rozvoj města nám ale komplikuje plánovaná křižovatka, která by měla provoz z budoucí dostavěné R6 odklánět na Plzeň. Znemožnilo by to přípravu pozemků pro rodinné domky,“ uvedl starosta. Podle jeho slov by ještě mohlo dojít ke změně plánu a křižovatka by se mohla přesunout. Hejtman navrhl, že se společně s úředníky odboru regionálního rozvoje krajského úřadu pokusí najít řešení, které by situaci mohlo změnit.

Spolupráci s krajským úřadem v oblasti čerpání dotací či metodické pomoci ocenila starostka Stanovic Alice Kondelčíková. Kraj nechal opravit silnici ze Stanovic směrem do Březové, příspěvek získali i dobrovolní hasiči. Problém mají ve Stanovicích s chybějící kanalizací v Dražově a v dalších částech obce. Hejtman ji vyzval, aby nadále plně využívala služeb krajského úřadu a v případě potřeby se obrátila i na vedení kraje.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 27. 10. 2015 - 16:18