Domů Aktuality Chyba v překladu už nebude komplikovat hospodaření Údržby silnic

Chyba v překladu už nebude komplikovat hospodaření Údržby silnic

​Dlouhodobě tolerovaný chybný překlad rozhodnutí Evropské komise, který ekonomicky znevýhodňoval podniky poskytující služby veřejného zájmu, už je pro Karlovarský kraj minulostí.


​Na nesoulad mezi anglickým originálem a českým překladem účetních kategorií při poskytování vyrovnávací platby za závazek veřejné služby upozornila vedoucí ekonomického odboru Krajského úřadu Dagmar Divišová.  Zatímco v českém překladu se doposud nesprávně porovnávaly náklady a příjmy, v anglické verzi se správně zisk stanovuje jako rozdíl mezi náklady a výnosy. Ve výsledku to znamenalo, že čím vyšší vyrovnávací platbu společnost dostane, tím vyšší ztrátu jí to způsobí.

Myšlenku chyby v překladu už v březnu letošního roku prezentovala Dagmar Divišová na příkladu poskytování vyrovnávací platby v závazku veřejné služby údržby krajských silnic ze strany Karlovarského kraje směrem k akciové společnosti Údržba silnic Karlovarského kraje, která se o silnice II. a III. tříd stará. A stanovisko Evropské komise ze září 2015 se zpochybněním překladu souhlasilo. „Zjednodušeně řečeno, Karlovarský kraj ze svého rozpočtu posílá Údržbě silnic Karlovarského kraje peníze v závazku veřejné služby na dofinancování její činnosti. Vedení společnosti tyto finance vykazuje v nákladech. Vzhledem k tomu, že však na základě chybného překladu nemohla společnost účtovat výnosy oproti nákladům, způsobovalo jí to v hospodaření ztrátu. V případě nově nastaveného účtování na základě správně přeložených pravidel Evropské komise by došlo k narovnání nerovnosti při poskytování vyrovnávací platby za závazek veřejné služby v ČR oproti anglickému znění evropského předpisu,“ upřesnila.

Podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Jiřího Červenky sice nevznikla společnosti vyčíslená škoda, nicméně chybný překlad, z něhož se vycházelo v účetnictví Údržby silnic, ovlivnil pohled na hospodaření firmy, která se při porovnání nákladů a příjmů ocitala ve ztrátě. Nyní se v ekonomice firmy zlepší využití peněz v závazku veřejné služby, aniž by docházelo ke zkreslení tohoto dofinancování v hospodářském výsledku Údržby silnic.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 25. 9. 2015 - 08:38