Domů Aktuality Kraj vyjednal podporu lékařům, kteří půjdou do odlehlých lokalit

Kraj vyjednal podporu lékařům, kteří půjdou do odlehlých lokalit

​Karlovarský kraj patří mezi regiony, které se potýkají s vysokým počtem stárnoucích praktických lékařů. Ti mají také většinou problém zapojit se do lékařských pohotovostních služeb. O práci zejména v odlehlejších koutech země jejich mladší nástupci dosud nejevili zájem. Díky iniciativě vedení kraje se však situace mění a ministerstvo zdravotnictví pro lékaře připravuje možnost finančního zvýhodnění.

​„Na situaci jsme dlouhodobě upozorňovali zástupce především Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR, která má v našem regionu nejvíce klientů, ale i ministerstvo zdravotnictví. Jednání vyvrcholilo při návštěvě ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka v Karlovarském kraji na jaře letošního roku, kdy jsme opět apelovali na to, aby byla lékařům povinnost provozovat ordinace v odlehlých částech regionu a povinnost sloužit pohotovostní služby přímo zanesena do jejich smluvních vztahů se zdravotními pojišťovnami. Musím ocenit vstřícnost ministra Němečka, s jakou se zasadil o řešení této věci. Ministerstvo zdravotnictví připravilo konkrétní finanční zvýhodnění pro praktické lékaře jako motivaci k jejich působení v odlehlejších lokalitách a v pohotovostních službách. Považuji to za skvělý výsledek úsilí našeho kraje,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Praktičtí lékaři pro dospělé a děti, kteří se rozhodnou provozovat ordinaci v okrajových částech kraje, by měli podle předběžných informací získat od VZP ČR finanční zvýhodnění až do výše 600 tisíc korun ročně. „V řádech desítek tisíc korun by měli být od roku 2016 odměňováni rovněž lékaři, kteří prokáží, že desetkrát za rok odsloužili pohotovostní službu nebo ti, již dvakrát v týdnu mají ordinační hodiny pro své pacienty do 18 hodiny. Myslím si, že tohle už by mohly být pro lékaře rozhodně zajímavé částky,“ dodal Jakub Pánik.

Téměř polovina praktických lékařů pro děti i dospělé v kraji je starší 60 let. A situace není lepší ani v případě zubních lékařů.  V současné době krajský úřad sice neeviduje pacienty, kteří by neměli praktického lékaře, ale bez razantních opatření by mohla být situace v následujících letech velmi obtížná.

Získávání nových lékařů do regionů řídí zdravotní pojišťovny, kraje v této oblasti nemají žádné kompetence. „Nechceme však jen pasivně čekat na opatření ze strany ministerstva nebo pojišťoven. Připravujeme proto další, krajské finanční zvýhodnění novým praktickým lékařům pro děti i dospělé, které bude motivovat absolventy lékařských fakult, aby se po ukončení vysokoškolského studia v našem kraji vzdělávali a po završení specializační přípravy zde začali provozovat své ordinace. Konkrétní záměr představíme letos na podzim, aby mohl začít platit od roku 2016,“ uzavřel Pánik.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 27. 8. 2015 - 13:47