Domů Aktuality Karlovarský kraj získal finance na opravu Císařských lázní

Karlovarský kraj získal finance na opravu Císařských lázní

​Ještě tento rok zahájí Karlovarský kraj první opravy havarijního stavu střechy Císařských lázní. Na zajištění nutných prací získal kraj prostředky ve výši 1,5 milionu korun z Programu záchrany architektonického dědictví vyhlašovaného Ministerstvem kultury.

"Rada Karlovarského kraje zatím schválila výběrové řízení na opravu bočních kopulí hlavního průčelí a restaurování zdobných prvků na Císařských lázních. Je na to vyčleněna dotace ministerstva kultury. Jedná se o údržbovou variantu, aby nám to takzvaně nespadlo na hlavu," uvedl náměstek pro kulturu Petr Zahradníček.

Objekt Císařských lázní je národní kulturní památkou a patří k historicky nejcennějším objektům v Karlových Varech. Bohužel současný havarijní stav vyžaduje celkové investice na záchranu památky v minimální hodnotě 600 milionů korun. Částku 100 milionů na další rekonstrukce objektu má kraj přislíbenou od Ministerstva kultury. Záleží však na ministerstvu, kolik peněz nakonec ze svého rozpočtu uvolní.

Finanční prostředky na opravy v Císařských lázních vynakládal Karlovarský kraj i v uplynulých letech. V loňském roce došlo k obnovení střešního pláště zadní kopule v celkové hodnotě 2,5 milionu korun a v roce 2011 byly za bezmála 3 miliony obnoveny břidličné části střešního pláště a střední kopule hlavního průčelí nad Zanderovým sálem. Spolufinancování letošních oprav střechy vyjde kraj na 1 milion korun. 
Za stránku zodpovídá Frimlová Věra Kořánová
Datum aktualizace 31. 7. 2015 - 10:19